Ciemne słońce

DO TAKIEJ MIŁOŚCI ZDOLNI SĄ TYLKO BOGOWIE

Żeby nie cierpieć, trzeba by nie kochać. Żeby nie kochać, trzeba by przestać żyć.

Nad Noamem ciąży klątwa - przez nią od stuleci umiera i wciąż się odradza. Również od stuleci podąża za Nurą - kobietą, którą kocha ponad wszystko i z którą nigdy nie było mu dane zaznać pełni szczęścia. Gdy po raz kolejny budzi się z wieloletniego snu w otoczonej wodami Nilu świątyni, dowiaduje się, że został uznany za wcielenie Ozyrysa - pana życia i śmierci. Czy zdoła udźwignąć brzemię przypisywanej mu boskiej natury? Czy odkryje, kim jest bogini, z której rozkazu został zniewolony? Czy wreszcie odnajdzie ukochaną?

W trzecim tomie cyklu Podróż przez czas Éric-Emmanuel Schmitt zabiera czytelników do Memfis - stolicy starożytnego Egiptu - do przybytków rozkoszy, Domu Umarłych, hebrajskich dzielnic i pałacu faraona. Autor, prowadząc nas tropem Noama i Nury, czerpie z najpiękniejszych mitów i przypowieści. Losy Ozyrysa i Izydy splatają się z dziejami Mojżesza, a piramidy stają się tłem dla plag egipskich.

Ciemne słońce to opowieść o bezgranicznej sile miłości, ludzkich marzeniach i ambicjach, ale też o odwiecznej walce dobra ze złem. Stawia ważne, wciąż aktualne pytania i pozostawia nas w oczekiwaniu na to, co przyniesie kolejny wschód.

Informacje dodatkowe o Ciemne słońce:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-01-15

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Ciemne słońce

Ciemne słońce - opinie o książce

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2025-01-22, Ocena: 5, Przeczytałam,

Cykl Podróż przez czas to dzieło, jakie od dawien dawna chciał stworzyć Éric-Emmanuel Schmitt, a teraz w końcu wprowadził te pragnienie w życie. ,,Ciemne słońce" to tom trzeci, który choć połączony głównymi postaciami i niewielkim wątkiem z dwoma poprzednimi częściami, jest jednak na tyle odrębną historią, że da się ją czytać oddzielnie. A ta opowieść przenosi nas w czasy starożytnego Egiptu.... Autor z niesamowitym wyczuciem łączy wszystkie źródła o tych czasach, czyli fakty historyczne z religią, mitologią i biblijnymi przypowieściami i buduje obraz pełny, żywy, bardzo realny. W sposób całkowicie niewymuszony poznajemy wierzenia i zasady społeczności starożytnych Egipcjan, poznajemy jak w tamtych czasach wyglądały przeróżne dziedziny życia i nauk. Ale też i historię Mojżesza, który z biblijnego proroka tutaj staje się postacią z krwi i kości. Wszystko to toczy się na tle opowieści fikcyjnej o Noamie i Nurze, parze nieśmiertelnych, którzy to łączą się i razem przemierzają świat, by za chwilę znowu się pogubić i szukać od nowa. To opowieść o przemijaniu, o cyklach życia i historii, o powtarzalności, a przede wszystkim o miłości, o tym silnym i wielobarwnym uczuciu... To też i spojrzenie na teraźniejszość - opowieść starożytna przeplata się ze współczesną, która zawiera w sobie małą nutkę kryminalną nadającą lekturze tego napięcia i ciekawości, co dalej. Już teraz czekam na tom czwarty, choć naprawdę nie wiem jak autorowi uda się przebić wrażenie, jakie wywarł na mnie "Ciemnym słońcem", bo wzbudził nim mój ogromny podziw - jak łatwo, jak sprawnie połączył ze sobą historie, których nigdy ze sobą nie łączyłam i jak bardzo uczynił je ludzkimi. Gorąco polecam!

Avatar użytkownika - Euka
Euka
Przeczytane:2025-01-25, Przeczytałem, 52 książki 2025, Mam,
Raje utracone
Éric-Emmanuel Schmitt0
Okładka ksiązki - Raje utracone

WIELKA PODRÓŻ PRZEZ HISTORIĘ LUDZKOŚCI NOWA SERIA AUTORA, KTÓREGO KSIĄŻKI POKOCHAŁY MILIONY CZYTELNIKÓW Noam ma niezwykłą moc - jest nieśmiertelny. To...

Człowiek, który widział więcej
Éric-Emmanuel Schmitt0
Okładka ksiązki - Człowiek, który widział więcej

O co zapytałbyś Boga, gdybyś mógł z Nim porozmawiać? Huk, błysk. Chwilę potem gorąca fala powietrza, która podrzuca w niebo nawet najcięższe...

Raj utracony
John Milton