Chodzi, chodzi Baj po ścianie. Wiersze i kołysanki.

Książeczka pod tym tytułem jest zbiorkiem dwudziestu wierszy dziecięcych i kołysanek ludowych m.in. takich autorów jak: Kazimiera Iłłakowiczówna (1892-1983): Baj; Józef Czechowicz (1903-1939): Dawno już ucichł, Szumi woda, W ogródku, Lulajże, Nie chce mi spać, Chmurka się uniża, Bajki; Ewa Szelburg-Zarembina (1899-1986): Idzie niebo, Złoty jeż, Jak szło słonko spać; Janina Porazińska (1888-1971): Bajka iskierki, Baj-baj-baju; Duje, duje wiatr; Hanna Januszewska (1905-1980): Kołysanka Jerzy Kamil Weintraub (1916-1943): U kaczora srebrne pióra; oraz zawiera utwory ludowe: A, a - kotki dwa; Chodził Senek i Drzemota; Uśnijże mi, uśnij; Nie piej, kurku, nie piej. Wyboru dokonała Hanna Kostyrko. Zilustrował Zbigniew Rychlicki.

Informacje dodatkowe o Chodzi, chodzi Baj po ścianie. Wiersze i kołysanki.:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 1984-01-02
ISBN: 83-10-08344-0

Kup książkę Chodzi, chodzi Baj po ścianie. Wiersze i kołysanki.

Chodzi, chodzi Baj po ścianie. Wiersze i kołysanki. - opinie o książce

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2016-06-02, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 (285) książki w 2016 roku, Dla dzieci, Mam,
Zbiór wierszy, a raczej kołysanek różnych autorów. Parę z nich znałam, ale niektóre czytałąm pierwszy raz. Myślę, że powinny się sprawdzić jako bajki na dobranoc dla najmłodszych.