Chłopaki z klifu

Błyskotliwy debiut, rzucający światło na niełatwą prawdę o indyjskich podziałach, kontrastach i nacjonalizmach. Muzułmański dziewiętnastolatek z sennej nadmorskiej wioski na południu Indii oraz jego trzej przyjaciele – tytułowi Cliffhangerzy, uważani przez miejscowych za gang – właśnie wstępują w dorosłość, w której, zdawałoby się, czeka ich niewiele: albo mizernie opłacana praca rybaka, albo emigracja zarobkowa na Bliski Wschód, śladem większości mężczyzn z wioski, którzy swoje rodziny odwiedzają bardzo rzadko i wracają do Indii dopiero na emeryturę. Na biedę i brak perspektyw nakładają się konflikty religijno-narodowe: islam kontra hinduizm. Nadzieję na zmiany rokrocznie przynosi otwarcie sezonu turystycznego – gang Cliffhangerów dystrybuuje wśród zagranicznych turystów marihuanę, a poza tym szuka towarzystwa cudzoziemek – z nudów i aby ćwiczyć angielszczyznę, która jest przepustką do lepszego życia. Gang ma swój honor, lokalna policja myśli jednak inaczej i kiedy w sylwestrową noc zagraniczna turystka zostaje zgwałcona przy plaży, podejrzenie pada na nich.

Informacje dodatkowe o Chłopaki z klifu:

Wydawnictwo: Poznańskie
Data wydania: 2024-05-27
Tytuł oryginału: The Cliffhangers
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Ewa Rajewska

Kup książkę Chłopaki z klifu

Chłopaki z klifu - opinie o książce

Raj utracony
John Milton