Chemia leków

Podręcznik obejmuje przegląd aktualnie stosowanych na świecie leków z uwzględnieniem ich podziału farmakologicznego i terapeutycznego, właściwości chemicznych, głównie w aspekcie zależności struktura-aktywność-wartość terapeutyczna, mechanizmów interakcji z układami biologicznymi oraz zastosowania.

Omówiono preparaty lecznicze zarejestrowane na świecie, jako leki o wskazanych zastosowaniach terapeutycznych, ze szczególnym uwzględnieniem asortymentu lekospisu polskiego i FDA. Uwzględniono też najnowsze osiągnięcia w niektórych kategoriach terapeutycznych, zwłaszcza w grupach leków, w których notuje się dynamiczny rozwój na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat.

Podręcznik adresowany jest zarówno do studentów farmacji, jak i studentów kierunków chemiczno-biologicznych, m.in. chemii, biotechnologii i medycyny, pragnących pogłębić wiedzę o właściwościach związków biologicznie aktywnych, przydatny będzie także w kształceniu podyplomowym.

Informacje dodatkowe o Chemia leków:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2020-10-26
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788320060409

Tagi: bóg

Kup książkę Chemia leków

Chemia leków - opinie o książce

Maciej Pawłowski0
Okładka ksiązki - Brama do Europy. Czy Afryka Północna zdecyduje o przyszłości Starego Kontynentu?

Afryka Północna to brama do Europy dla wszystkich, którzy chcą zmienić swoje życie   Państwa Afryki Północnej mają istotny wpływ na Europę. Są swoistym...