Chcieliśmy być wolni. Powstanie warszawskie 1944

Gdzie znajdowała się najważniejsza w powstańczej Warszawie barykada? Dlaczego przed ,,krową" należało chować się w bramie? Kiedy Powstanie Warszawskie objęło Puszczę Kampinoską? Dlaczego na powstańczym Murze Pamięci można odnaleźć nazwiska lotników amerykańskich, brytyjskich i kanadyjskich?

Na te i inne pytania odpowiadają historycy z Muzeum Powstania Warszawskiego w książce ,,Chcieliśmy być wolni. Powstanie Warszawskie 1944", przekrojowej pozycji o jednym z najważniejszych wydarzeń w historii Polski.

To książka zarówno dla miłośników historii Powstania, jak i dla osób, które dopiero chciałyby dowiedzieć się, co dokładnie wydarzyło się w Warszawie latem 1944 roku.

Informacje dodatkowe o Chcieliśmy być wolni. Powstanie warszawskie 1944:

Chcieliśmy być wolni. Powstanie warszawskie 1944 - opinie o książce

Avatar użytkownika - pannamelancholia
pannamelancholia
Przeczytane:2022-08-05, Ocena: 5, Przeczytałam,

O samym powstaniu powiedziano już wiele, jednak dyskusja oraz pamięć o tym wydarzeniu nieustannie trwa. Ciągle też powstają nowe książki podejmujące temat tego narodowego zrywu. O najnowszej z nich chcę Wam napisać.

"Powstanie miało być krzykiem Polaków pragnących wolności, ale nie miał być to krzyk straceńców."

"Chcieliśmy być wolni. Powstanie Warszawskie 1944" - to zbiorowa praca osób związanych z Muzeum Powstania Warszawskiego. Przygotowali oni kompendium wiedzy, które wyjaśnia skomplikowane losy jednego z najważniejszych polskich wydarzeń historycznych. Rozpoczyna się od nakreślenia oczekiwań i nadziei, by następnie omówić walkę i przebieg powstania, aż po jego tragiczny koniec oraz następstwa.

Książka swoim wyglądem przypomina podręcznik do historii. I bardzo mi się to podoba! Tekst wzbogacony został zdjęciami, mapami, różnymi ciekawostkami dodatkowo umieszczonymi na marginesach. Myślę, że dzięki temu dużo łatwiej jest przyswoić sobiew wszystkie informacje zawarte w tej książce oraz zapamiętać szczegóły. Ta pozycja świetnie sprawdzi się dla tych, którzy dopiero budują swoją wiedzę na temat II wojny światowej w Polsce i oczywiście w kontekście samego Powstania Warszawskiego. Jest to też dobra i odpowiednia pozycja do odświeżenia sobie tego, co już wiedzieliśmy wcześniej o Powstaniu.

Nie będę ukrywać, czytanie o Powstaniu Warszawskim łamie mi serce za każdym razem ale cieszą mnie takie książki, tak pięknie i starannie wydane, dokładnie i sensownie opracowane. Dlatego bardzo polecam Wam tę książkę. Zwróćcie na nią uwagę.

Bardzo spójne opracowanie, porządkujące wiele faktów o Powstaniu, dodające wiele nieznanych, uzupełnione czytelnymi mapami i wieloma ilustracjami.

,,Chcieliśmy być wolni i wolność sobie zawdzięczać". Jan Stanisław Jankowski

63 dni walki.

Tyle i aż tyle.

W towarzystwie wiary, nadziei i miłości.

W towarzystwie rozczarowania, rozpaczy i śmierci.

Jedno powstanie, a oblicz wiele.

Grupa historyków pracująca na co dzień w Muzeum Powstania Warszawskiego postanowiła opowiedzieć nam jak najdokładniej, co wydarzyło się w 1944 roku w stolicy

Dlaczego doszło do wybuchu powstania?

Na co liczyli powstańcy?

Na kim się zawiedli?

Jaką cenę Warszawa i jej mieszkańcy zapłacili za ten zryw?

Odpowiedzi na te i na wiele innych pytań znajdziecie właśnie w tej pozycji.

Dla mnie jest to najlepsza, najbardziej szczegółowa i rzetelna książka o powstaniu, jaką kiedykolwiek przeczytałam.

Napisana prostym i zrozumiałym dla każdego językiem, zawierająca mnóstwo wiedzy.

Podzielona na 7 rozdziałów, prowadzi nas dzień po dniu przez mieszkania, dzielnice i barykady. Przez zwątpienia, porażki, sukcesy i radości. Okraszona mnóstwem zdjęć, dokumentów, map, odnośników i notek biograficznych uczestników tamtych wydarzeń.

Do tego przepięknie wydana na kredowym papierze i w twardej oprawie.

Ja jestem nią zauroczona.

To prawdziwa perła na naszym rynku wydawniczym, więc jeśli jesteś miłośnikiem historii, powinna znaleźć honorowe miejsce w Twojej biblioteczce.