Cesarzowa. Pierwsze lata Sisi na wiedeńskim dworze

Cesarzowa Elżbieta należy do najbardziej rozpoznawalnych kobiet w historii. Ale kto kryje się za ,,mitem Sisi"? Co tak naprawdę wiemy o jej życiu? Jak wyglądała jej codzienność? Jakie miała dzieciństwo? Jakie normy społeczne wywierały wpływ na jej uczucia, myślenie i działanie? Czym różniła się od innych kobiet swojego stanu? I jak Elżbieta z niepewnej siebie nastolatki stała się pewną siebie kobietą, która - w rozumieniu standardów dziewiętnastego wieku - przebyła nadzwyczajny rozwój osobisty?

Na podstawie szczegółowej rekonstrukcji codzienności Elżbiety i licznych, dotychczas nieprzeanalizowanych źródeł autorka umożliwia zupełnie nowe spojrzenie na Sisi, właśnie na ten aspekt tworzenia się jej biografii, który leży u podstaw zachwytu nad austriacką monarchinią.

Martinie Winkelhofer udało się uwidocznić wszelkie aspekty tego kobiecego życia oraz przedstawić autentyczny i spójny całościowy obraz rozwoju Elżbiety. Przekonująco i z zamiłowaniem do detali autorka tej biografii ukazuje legendarną cesarzową Austrii z zupełnie innej strony: Sisi jako osobę prywatną na tle dziewiętnastego wieku. Centralny punkt tej książki stanowi nie cesarzowa, nie ikona - lecz młoda kobieta.

Dr Martina Winkelhofer, historyczka i autorka, najbardziej lubi szperać w zakurzonych archiwach. Odkąd dla celów rozprawy doktorskiej przeanalizowała tysiące akt habsburskiego dworu, nic nie sprawia jej większej przyjemności niż wyławianie osobistych (i często bardzo ludzkich) szczegółów ze starych źródeł. Do ulubionych tematów Martiny Winkelhofer należy historia społeczeństwa, szlachty i życia codziennego oraz oczywiście - jak przystało na mieszkankę Wiednia - historia dynastii Habsburgów. Jej książki zostały przetłumaczone na wiele języków. Oprócz pracy badawczej Martina Winkelhofer doradza stacjom radiowym i instytucjom kulturalnym w tematach historycznych, a także regularnie występuje w charakterze komentatorki i udziela wywiadów. W najpopularniejszej austriackiej gazecie codziennej prowadzi cotygodniową rubrykę historyczną, a także tworzy cieszące się ogromnym powodzeniem magazyny historyczne.

Informacje dodatkowe o Cesarzowa. Pierwsze lata Sisi na wiedeńskim dworze:

Cesarzowa. Pierwsze lata Sisi na wiedeńskim dworze - opinie o książce

Avatar użytkownika - ja-carpe_diem
ja-carpe_diem
Przeczytane:2022-10-30, Ocena: 4, Przeczytałam,

Krąży  wiele mitów, pięknych bajek np. serial z Romy Schneider. Mam, widziałam i od niego zaczyna się nasza wspólna przygoda; chciałabym napisać, że wszyscy wiedzą, kim była Sisi, nie lubię kłamać, nie wszyscy… ale, inna to historia. Bardzo mnie i moją córkę rozbawiła.

Jako dziewczynki żyjemy w przeświadczeniu, że bycie księżniczką to szczyt szczęścia, wątpię by prawdziwe, urodzone, też były tak bardzo o tym przekonane, szczególnie urodzone w latach przeszłych. Wszystko musi być udokumentowane, postanowione, przegadane, publiczne. Fakt dostęp do strojów i biżuterii kusi, ale cena zbyt wysoka…

Elżbieta, wychowana na dworze arystokratycznym, może trochę swobodniej, ale nie łudźmy się, jej swoboda była bardzo ograniczona. Musiała sprostać wysokim standardom, podporządkować wymogom etykiety, mieć maskę na twarzy dla świata.

Ponieważ czytam biografie, szczególnie osób, które lubię, przeczytanie tej było tylko kwestią czasu. Drobiazgowy, profesjonalny ogląd życia kobiety, której życie nie toczyło się w cieniu, od narodzin (24 grudnia), po wręcz spektakularną śmierć; autorka skupiła się na pierwszych 27 latach jej życia, dlatego zacieram ręce na więcej. Opowieść o młodej kobiecie, nie ikonie stylu czy emancypacji – dziewczynie, żonie, matce, cesarzowej.

Poznajemy jak, gdzie, kiedy i z kim, żadnej beletrystyki i gdybania.

„Starała się spełniać te oczekiwania nawet w najtrudniejszych godzinach. Tak długo, aż jej ciało i dusza zaczęły bić na alarm”.

Moja kotka nosi imię na jej cześć, często mówię do niej Cesarzowo.

Empikgo e-book

Avatar użytkownika - pannamelancholia
pannamelancholia
Przeczytane:2022-10-26, Ocena: 5, Przeczytałam,

Księżniczka Sisi - ta postać jest mi dobrze znana dzięki mojej mamie, która uwielbia dworskie historie i interesuje się królewskim życiem. Ponadto moje wyobrażenie o Sisi ukształtowało się za sprawą serialu animowanego, który oglądałam w telewizji będąc kilkuletnią dziewczynką. Sisi w mojej głowie zawsze była piękna, mądra i uwielbiała jeździć konno. Jej romantyczna historia trafiła wtedy do mojego dziecięcego serca ...

Postanowiłam sięgnąć po książkę Martiny Winkelhofer pt. "Cesarzowa. Pierwsze lata Sisi na wiedeńskim dworze", aby na nowo zmierzyć się z "mitem Sisi" i móc spojrzeć na nią z zupełnie innej perspektywy, czyli jak na autentyczną, historyczną postać.

Sisi tak naprawdę nazywała się Elisabeth Amalie Eugenie (1837-1898) i była bawarską księżniczką. Wychodząc za mąż za cesarza Franciszka Józefa I. została tym samym cesarzową Austrii i królową Węgier. Okres jej panowania obejmował lata 1854-1898.

Książka Martiny Winkelhofer opowiada o życiu małej księżniczki, a następnie młodej kobiety, skupiając się na początkach jej małżeństwa z cesarzem i kończąc ją w momencie narodzin syna - następcy tronu.
Autorka - historyczka mieszkająca we Wiedniu poświęciła wiele lat na zbadanie postaci cesarzowej. Dotarła do archiwalnych materiałów i korespondencji, studiowała stare malowidła, aby wydobyć z nich np. szczegóły dotyczące ubioru, odtworzyła trasy królewskich podróży. Martina zrekonstruowała dla nas Sisi ukazując jej rozwój od dzieciństwa aż po dorosłość. Dzięki temu ta książka stała się jednym wielkim źródłem informacji.

"Cesarzowa" to wnikliwa biografia, w której historia jest naznaczona przepychem i bogactwem. Napisana bardzo szczegółowo, z dużą ilością różnych informacji, postaci, obyczajów, obowiązków panujących na dworze, dekoracji itd. Sam opis posagu Elżbiety zajmuje w tej książce kilka stron.

Lektura takiej biografia jest doskonałym materiałem historycznym ale uwaga! Osoby, które liczyły, że będzie to lekka, fabularyzowana powieść mogą zawieść się na jej stylu bowiem ma w sobie coś z naukowej, bardzo długiej rozprawki. Przedstawione są tam fakty i tylko fakty. Nie ma miejsca na emocje i uczucia bohaterów. Mi osobiście to nie przeszkadzało. Taka forma książki i tak była dla mnie ciekawa ale obawiam się, że nie każdemu to może pasować.

"Cesarzowa" Martiny Winkelhofer to prawdziwa historia Sisi, opowieść o prawdziwych wydarzeniach. Przypadek i/lub miłość sprawiły, że wylądowała na jednym z najważniejszych tronów w XIX- wiecznej Europie i została cesarzową Austrii. Polecam przeczytać szczególnie miłośnikom historii i oczywiście samej Sisi ❤️.

Avatar użytkownika - gdziejatamksiazk
gdziejatamksiazk
Przeczytane:2022-10-15, Ocena: 5, Przeczytałam,

Będąc małą dziewczynką lubiłam oglądać bajkę o tytule "Księżniczka Sissi". Kojarzycie może? Niejedna z nas marzyła o tym, by być księżniczką, zakochać się w księciu i żyć jak w bajce. Beztrosko, szczęśliwie, w miłości. Jednak jako dzieci nie zdajemy sobie sprawy z powagi, jak ważny urząd sprawują królowie, książęta i ich partnerki.
Elżbieta Bawarska to dość ciekawa, intrygująca postać w historii, która z nieśmiałej dziewczynki, nastolatki, stała się cesarzową. Martina Winkelhofer skrupulatnie przedstawia czytelnikowi wydarzenia z życia Elżbiety. Nigdy nie interesowałam się za bardzo jej historią, więc tym bardziej była to dla mnie ciekawa lektura, choć niełatwa. Dlaczego? Jak to w biografiach bywa, ciągłość tekstu trochę przytłacza, nuży, ale to jedyna wada, której muszę się uczepić.
Autorka wykonała niesamowity research, ponieważ przedstawiła codzienność przyszłej cesarzowej na tyle, na ile pozwoliły jej źródła, a jest ich niemało. Jestem pod wrażeniem, gdyż niełatwo jest odtworzyć tak drobiazgowo wydarzenia z życia ludzi, którzy żyli dawno przed nami. Historię przyszłej cesarzowej poznajemy od samego jej dzieciństwa, a nawet wcześniej, ponieważ wszystko zaczyna się od jej domu rodzinnego. Poznajemy historię rodziny Bawarskich, dzieciństwo Elżbiety i jej rodzeństwa, lata młodzieńcze, gdzie to nadchodzi czas na poszukiwanie męża i zostaje narzeczoną cesarza Austrii, Franciszka Józefa I.
Sisi jest przykładem tego, że pewne wydarzenia w życiu człowieka sprawiają, iż hartujemy swojego ducha, stajemy się odważniejsi, potrafimy wyrazić swoje zdanie. Cesarzowa z cichej, nieśmiałej dziewczynki przeobraziła się w kobietę pewną siebie, mimo trudności, jakie spotykała prawie na każdym kroku. A trzeba podkreślić, że w tamtych czasach wyłamywanie się poza schemat nie było łatwym krokiem, zwłaszcza wśród kobiet. Jaki jest jej prawdziwy fenomen? Na to pytanie musi odpowiedzieć sobie każdy z osobna. W tej historii każdy czytelnik znajdzie choćby najmniejszy powód, by podziwiać Cesarzową Elżbietę.
Dzięki Martinie Winkelhofer mamy przyjemność poznać zasady panujące na dworze, choć niektóre mogą oburzać we współczesnym świecie. Wydarzenia dotyczące choćby przygotowań do ślubu, czy porodu są szczegółowo opisane, dzięki czemu ma się wrażenie, że jest się ich uczestnikiem. Pokazuje to, jak dużo pracy Autorka wykonała, by powstała tak dobrze napisana biografia Sisi. Jeśli interesuje Was postać Cesarzowej, to zdecydowanie polecam sięgnąć po ten tytuł.

Cesarzowa Elżbieta, Sisi, to kobieta, o której słyszał chyba każdy. Przeważnie coś tam o niej wiemy, ale tak naprawdę nie za wiele. Dzięki książce poznamy całą historię jej życia. Dowiemy się jak, wyglądało jej dzieciństwo, okres dorastania, jaka była jej młodość, co robiła, co lubiła i wiele więcej. Książka opowiada o pierwszych dwudziestu siedmiu latach jej życia.

Mnie osobiście historia Sisi wciągnęła. Autorka napisała książkę w sposób ciekawy, ukazując prawdziwe życie Cesarzowej, a także ją z wadami i zaletami. Po, mimo że nie jest to cieniutka pozycja, ma 400 stron, czytało się ją dość szybko.

„Cesarzowa. Pierwsze lata Sisi na wiedeńskim dworze” to książka, którą moim zdaniem powinien przeczytać każdy, kto choć trochę interesuje się życiem Cesarzowej Elżbiety. Ze swojej strony polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Cesarzowa Sisi, piękność wokół której powstało wiele mitów. Martina Winkelhofer postanowiła te mity obalić, stworzyła piękną biografię, po którą po prostu trzeba sięgnąć. Poznajemy Sisi a dokładnie Elżbietę jako dziecko wychowujące się w domu, gdzie mama zawsze miała czas dla swoich dzieci. Otoczona kochającymi ludźmi, wyrosła na wrażliwą, czułą i wspaniałą kobietę.

Cesarz zakochał się w niej od pierwszego wejrzenia, było to małżeństwo z miłości. Sisi ze spokojnej nastolatki musiała stać się pewną siebie władczynią i walczyć o swoje, a w tamtych czasach nie było to łatwe. Życie w przepychu, wystawione na widok publiczny nie jest łatwe, tym bardziej dla młodej dziewczyny, nastolatki, która w wieku 15 lat musiała opuścić rodzinę i zacząć być żoną. Mając u boku apodyktyczną teściową, tym bardziej nie było to łatwe.

Autorka opierała się na prawdziwych źródłach, co nie było łatwe gdyż zostało ich coraz mniej.  Książka jest rzetelnie dopracowana, jedynie co mi przeszkadzało to dość długie rozdziały. Liczę że będzie kolejna część tej biografii.

Jeśli znacie Sisi koniecznie sięgnijcie po tę książkę, jeśli nie to polecam poznać jedną z piękniejszych cesarzowych.

Współpraca reklamowa @marginesy

Avatar użytkownika - lolantresola
lolantresola
Przeczytane:2022-10-27, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,

Kto nie zna lub nie słyszał chociaż raz o Księżniczce Sisi niech pierwszy rzuci książką.

Ekranizacje od lat ukazywały ją jako piękną, delikatną cudowną młodą kobietę. Bajki na podstawie jej historii żyją w pamięci tych, którzy byli dziećmi w latach 90' i nie tylko... Ale jak było naprawdę?

Ciężko było mi przebrnąć przez tę książkę. Nie dlatego, że jest w jakiś sposób ,,źle napisana", absolutnie! Niemniej jest to reportaż, książka, w której otrzymujemy masę informacji, biografię (chociaż nie pełną) Elżbiety. Kobiety kochanej przez miliony.

Sisi kochałam i ja i wiedziałam, że jeśli książka opowiada o jej życiu to z przyjemnością po nią sięgnę.

Autorce udało się wykonać ,,kawał dobrej roboty". Możemy poczytać o pierwszych latach Sisi, o jej rodzinie, wadach i zaletach młodej cesarzowej - masa suchych faktów. Jeśli nie potraficie lub nie przepadacie za czytaniem reportaży / study case / mocno kojarzącej mi się z podręcznikiem do historii - to nie jest to pozycja dla was. Trzeba brać pod uwagę również to, że ma 300 stron (+posłowie).

Jednakże, jeśli tylko interesujecie się życiem Elżbiety, chcecie poznać ją bliżej to koniecznie sięgnijcie po tę pozycję! Będziecie zachwyceni tym, co przygotowała dla Was Martina Winkelhofer i to właśnie aż na 300 stronach ;) dla jednych będzie to minus dla innych ogromny plus ;)

Kim była SISI?

Czy życie może układać się tak, jak tego chcemy? Czy bycie na szczycie to dobra czy zła sprawa? Czy prawdziwa miłość istnieje? Co jeśli ktoś ma odmienne zdanie do wielu spraw...? Jak wiele trzeba znieść w obliczu intrygantów? Kiedy z nieśmiałej dziewczyny stała się dorosłą i walczącą o swoje kobietą?

Z języka niemieckiego na polski przełożyła Magdalena Kaczmarek.

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2022-10-17, Ocena: 5, Przeczytałam,
Książka sama w sobie jest dosyć ciekawa, aczkolwiek nieco sztywno napisana. Zawiera same konkrety przed którymi nawet nie mamy jak polemizować. Autorka jest pewna tego, co napisała, nie pozostawia nam domysłów, to treść bardzo dominująca, co również nieco mnie do niej zniechęcało. Nie mogłam sobie niczego wyobrażać jak zawsze to robię przy każdej książce, gdyż twarda i szybko biegnąca treść mi na to nie pozwalała. Przeczytałam ją jednak, gdyż sama postać cesarzowej mnie zawsze bardzo interesowała. Kiedy bowiem poznajemy jej początki widzimy ją jako postać bardzo wrażliwą i może nawet naiwną. Będąc jeszcze młodą damą musiała niemal natychmiast zmienić się w twardą sztukę, gdyż tego od niej wymagano. Była bardzo pojętną uczennicą i potrafiła rządzić tak, by nie tylko jej żyło się lepiej, ale i innym. Przede wszystkim już jako dziesięciolatka kształciła się nie dla innych, ale dla siebie.

,,Swój plan dnia w domu książęcym Elżbieta jako dziesięciolatka zawarła w liście do kuzyna, arcyksięcia Karola Ludwika: ,,Codziennie od dziewiątej rano przychodzę od mamy i do drugiej mam różne lekcje: francuskiego, kaligrafii, geografii, historii, rachunków, pianina. Po południu rysunek, (potem) pracuję, potem wyjeżdżamy i zazwyczaj wracamy bardzo późno do domu".

To jednak nie był koniec nauki jej języków, gdyż było ich więcej. Nie miała nigdy czasu wolnego, zawsze było coś dla niej zaplanowane. Jak sądzicie, czy się na to skarżyła?
Książka jest podzielona na różne długie rozdziały zawierające opowieść o domu rodzinnym, lat dziewczęcych, zaręczyn, ślubu, opisu samej cesarzowej, jej sekretów i innych. Widać jak w kolejnych działach dorastała i jak kształtowało się jej życie. Nie chcę wam zbyt wiele zdradzać, gdyż samemu warto przeczytać jej biografię. Wiele faktów mnie zainteresowało, a o większości nawet nie wiedziałam, gdyż te informacje nie pojawiały się w mediach. Miała warte uwagi sekrety przez co widzieliśmy ją w dwóch osobach. Tej dla ludzi i tej jako prawdziwa ona. Osoby interesujące się jej losami będą z niej zadowolone:-)

Cesarzowa Elżbieta zwana Sisi jest jedną z najbardziej kultowych postaci. Powstało o niej kilka filmów i książek. Wokół jej życia narosło wiele mitów. A kim tak naprawdę była Elżbieta Bawarska? Jak to się stało, że przeobraziła się z niepewnej nastolatki w pewną siebie i swoich potrzeb cesarzową.
Autorka na podstawie dostępnych, nie zawsze opublikowanych wcześniej źródeł przybliża sylwetkę nie tylko austriackiej monarchini, ale kobiety z krwi i kości- Sisi.
W bajkach jest tak, że kiedy księżniczka spotyka księcia, zakochują się w sobie a potem żyją długo i szczęśliwie. Karmione tym dziewczynki marzą często potem o księciu na białym koniu. Marzą o baśniowym życiu i swoim ,,długo i szczęśliwie''. Jednak niejednokrotnie rzeczywistość różni się od bajki. Czasami książę zmienia się w ropuchę a bajkowe życie staje się szarą rzeczywistością. Dodatkowo żadna z nich nie zdaje sobie sprawy, że życie księżniczek wcale nie było cukierkowe. Tak naprawdę taka delikwentka spotkała księcia, ale w kwestii ślubu nie miała nic do powiedzenia a ich wspólne życie nawet jeśli było szczęśliwe było skrępowane przez protokół. Zresztą w takich rodzinach często miało miejsce patologiczne zjawisko- dochodziło do małżeństw pomiędzy bliskimi krewnymi. Tak było w przypadku Elżbiety Bawarskiej ,,Sisi''.
Życie Sisi było dalekie od sielanki. Jak niejednokrotnie sygnalizowała autorka tej książki jej pierwsze lata na dworze austriackim były pasmem upokorzeń i nieśmiałej walki o pozycję. Nie mogła narzekać na brak pieniędzy, ale przecież na pieniądzach świat się nie kończy... Cesarzowa. Pierwsze lata Sisi na wiedeńskim pokazuje prawdziwy obraz młodej kobiety, którek trudno było odnaleźć się w nowym miejscu. Przez wiele lat była traktowana niemal jak rzecz. Odmówiono jej prawda do głosu niemal we wszystkich dziedzinach, które jej dotyczyły. Cesarzowa. Pierwsze lata Sisi na wiedeńskim dworze to historia smutnego życia cesarzowej, która była więźniem własnego pochodzenia. Autorka stara się ukazać prawdziwy obraz XIX-wiecznego dworu cesarskiego będącego złotą klatką. Zawiera w sobie ogrom informacji o cesarskiej rodzinie, do której weszła Sisi. Czasami wręcz można odnieść wrażenie, że niepotrzebne było drobiazgowe zagłębianie się w szczegóły niedotyczące młodej cesarzowej. Jednak nie można nie docenić trudu autorki by jak najrzetelniej przestawiać jej losy. Czy warto po nią sięgnąć? Myślę, że tak. Książka pokazuje, że życie koronowanych głów wcale nie było i wciąż nie jest tak beztroskie jakby się mogło wydawać.

Avatar użytkownika - meridazielona
meridazielona
Przeczytane:2022-10-10, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2022,

Która z postaci historycznych jest waszą ulubioną?

Ja mam ich kilka, a jedna z nich jest Sisi, którą polubiłam dzięki niezapomnianemu filmowi z przepiękną Romy Schneider.

Dlatego też nie mogłam przejść obojętnie obok tej książki @martina.winkelhofer

Nie jest to pełna biografia Elżbiety Bawarskiej, a jedynie jej ciężkie początki na cesarskim dworze.

Mogłoby się wydawać, że to przecież spełnienie marzeń każdej małej dziewczynki. Prince Charming na białym koniu i życie w pałacu z bajki. Niestety życie Sisi nie wyglądało jak bajka. Młoda mężatka, odcięta od rodziny, w zupełnie obcym otoczeniu a jej jedynym zadaniem jest urodzić potomka i pięknie wyglądać na wszystkich eventach. Resztę możecie dopowiedzieć sobie sami. A najlepiej przeczytajcie, bo to bardzo dobra historyczna książka z bardzo bogatą bibliografią.

Współpraca reklamowa z @wydawnictwo_marginesy