Wydawnictwo: Mawit Druk
Data wydania: b.d
Co to znaczy być chorym psychicznie? Co oznaczają zaburzenia psychiczne i kogo dotyczą? Co oznacza bycie schizofrenikiem? Barbara Rosiek, autorka kilku książek, w tym "Pamiętnika narkomanki" i "Kokainy" w odważny sposób ujawnia swoje psychotyczne przeżycia nie stroniąc od trudnych i bolesnych wspomnień. "Byłam schizofreniczką" to nieco zawiła, lecz bardzo emocjonalna opowieść o chorobie, o trudnych relacjach z ludźmi i o potrzebie bliskości drugiej osoby. To również prawdziwa opowieść osoby samotnej i niezrozumianej.
Autorka już od wczesnych lat zmagała się z zaburzeniami psychicznymi i brakiem wsparcia od strony najbliższych. Podczas pobytu w szpitalu psychiatrycznym również nie mogła liczyć na akceptację i zrozumienie, których wówczas potrzebowała. Nie żywiła ciepłych uczuć zarówno do matki jak i ojca, którzy ją skrzywdzili. Jednakże autorka nie żałuje tych lat naznaczonych cierpieniem i zaburzeniami psychicznymi, gdyż stała się silniejsza.
Moją szczególną uwagę przykuł opis przeżyć autorki i sama choroba. Niezrozumienie i odtrącenie zamiast wsparcia często pojawiają się w opisie obok zaburzeń psychicznych. W niektórych opisach autorka odnosi się do przeżyć religijnych ( nawiązanie do Boga lub Chrystusa ) a nawet mistycznych, gdzie schizofrenik jawi się jako osoba mająca misję do wypełnienia i jako osoba wybrana przez Boga. Interesujące wydaje się spojrzenie osoby chorującej na świat i otoczenie, gdyż jej wewnętrzne przeżycia i doświadczenia w pewnym stopniu różnią się od przeżyć i doświadczeń osoby zdrowej. To czego doświadczyła autorka pozwoliło jej na opisanie własnych głębszych przemyśleń i rozważań.
"Byłam schizofreniczką" bez wątpienia zalicza się do książek, które skłaniają do refleksji. Zagłębiając się uważnie w lekturę można dostrzec ów "zamknięty świat" osób chorujących na schizofrenię niedostępny dla zdrowych osób; zagadkowy, mistyczny świat pełen kontrastu ( Bóg, szatan, dobro, zło ).
Uważam, że jest to interesujaca pozycja, gdyż temat choroby psychicznej nie jest zbyt znany. Świat osób z zaburzeniami psychicznymi wydaje się ciągle niezrozumiały. Dzięki tej pozycji można lepiej poznać ten "zamknięty świat". Sam język książki, choć nieco chaotyczny, wydaje się całkiem zrozumiały i przystępny.
Z zainteresowaniem czytałam tę pozycję. Odniosłam jednak wrażenie, że czegoś głębszego zabrakło w całej tej historii, która mogła być nieco bardziej rozwinięta. Interesujący wydaje się wątek odnoszący się do choroby psychicznej oraz do relacji z innymi ludźmi.
Polecam tę pozycję osobom zainteresowanym tematem zaburzeń psychicznych.
Cała opinia na stronie: https: //moichksiazekswiat.pl
To prawdziwe notatki dziewczyny, później kobiety, w których zamkniętych zostało piętnaście lat życia na krawędzi, we wciąż na nowo podejmowanej...
W opinii wielu czytelników życie i twórczość Barbary Rosiek zamknęła jedna książka – „Pamiętnik narkomanki”. Tymczasem...
Przeczytane:2014-09-13, Ocena: 5, Przeczytałam, Ulubione,