Książka ta jest opisem życia w obozie koncentracyjnym widzianym oczyma młodej, dwudziestoletniej dziewczyny, która zostaje wyrwana z kręgu kochającej rodziny...
Ta książka zadaje kłam przedstawianiu historii nie według faktów, lecz zgodnie z polityką historyczną prowadzoną przez różne kraje dla swoich partykularnych interesów. Nikt przecież z byłych więźniów, w tym moja Mama, nie sądził, że przyjdą takie "ciekawe czasy", że trzeba będzie udowadniać, kto w obozach koncentracyjnych zabijał, a kto był zabijany.
Wydawnictwo: Norbertinum
Data wydania: 2018 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Przeczytane:2023-02-14, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2023, 26 książek 2023, 12 książek 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku,
Jak ciężko jest ocenić tę książkę. Tę i wszystkie inne z tej kategorii. Bo jak można oceniać wspomnienia? Jak można oceniać, z czym autor chce się z nami podzielić, a co zachować dla siebie? Oczywiście, że mam niedosyt, że chciałabym aby ta książka miała z 500 stron. Tylko czy rzeczywiście mogę być tak "entuzjastyczna" wobec ludzkiej tragedii, cierpienia, strachu? Myślę, że taki dysonans towarzyszy nie tylko mi. Jaka by ta ocena nie była - dziękuję za tę książkę.