Budzenie filozofii

W Średniowieczu wymagano od przyszłych mistrzów teologii, aby skomentowali ,,Sentencje" Piotra Lombarda: zestawienie 182 twierdzeń uznanych za autorytatywne w dziedziny teologii.

Nie jestem kandydatem do żadnego mistrzowskiego tytułu, ale podjąłem próbę zrobienia tego samego z wprowadzeniem do filozofii napisanym przez prof. Jadackiego pt. ,,Człowiek i jego świat". Książka - a za nią mój komentarz - zawiera 211 paragrafów, związanych z twierdzeniami z epistemologii, ontologii i aksjologii.

Nie jestem oczytany w literaturze filozoficznej na tyle, by stwierdzić, że propedeutyka prof. Jadackiego jest unikalna, ale nie trafiłem na inną, która posiada trzy następujące cechy: po pierwsze, ujmuje filozofię dogmatycznie, jako zbiór twierdzeń dostatecznie uzasadnionych; po drugie, jest współczesna i wykorzystuje okrzepłe osiągnięcia nauki, w szczególności logiki; po trzecie, jest krótka.

To, co mnie w tej książce szczególnie pociąga, to właśnie próba dogmatyczna, czyli zebranie twierdzeń dostatecznie uzasadnionych.
Wprawdzie trafiałem na inne próby dogmatyczne, ale: albo były, albo mogły być napisane 200 lat temu, i zawsze były za długie. Ta książka jest inna, ta jest - niezgodnie wprawdzie z §69, ale zgodnie ze znaczeniem słownikowym - unikalna.

Informacje dodatkowe o Budzenie filozofii:

Data wydania: 2014-08-05
Kategoria: Duchowość, religia

Kup książkę Budzenie filozofii

Budzenie filozofii - opinie o książce

Siła i rozum Studium mądrości
Gerard Jaryczewski0
Okładka ksiązki - Siła i rozum Studium mądrości

Co to jest: mądrość? Odpowiedź wydaje się prosta: wystarczy sprawdzić choćby internetowy słownik języka polskiego sjp.pl, gdzie wymieniono aż pięć możliwych...

Prawdziwy Mesjasz
Gerard Jaryczewski0
Okładka ksiązki - Prawdziwy Mesjasz

Napisałem komentarz do Ewangelii św. Mateusza, który mógłby przekonać do wiary niektórych niewierzących, a niektórych wierzących...

Kyle
T.M. Piro