Botanicum

Pamiętacie „Animalium”, Muzeum Zwierząt? Pora na wizytę w „Botanicum” – Muzeum Roślin!

Rośliny są wszędzie. W najwyższych górach i najgłębszych dolinach, na biegunach i na równiku, na lądzie i w wodzie. Najmniejsze z nich są sto razy mniejsze od ziarenka soli, największe – wyższe niż 20-piętrowy budynek.

Bez nich by nas nie było. Rośliny wytwarzają tlen, którym oddychamy. Dają nam jedzenie i lekarstwa, tkaniny, z których szyjemy ubrania, i materiał do budowy domów.

Skąd się wzięły? Jak wyglądały pierwsze z nich? Kiedy urósł pierwszy las? Kiedy pojawiły się pierwsze kwiaty? Które rośliny są największe, najrzadsze, najdziwniejsze, najbrzydsze, najbardziej długowieczne? Dlaczego niektóre paskudnie śmierdzą?

Informacje dodatkowe o Botanicum:

Botanicum - opinie o książce

BOTANICUM - Muzeum RoślinTekst: Kathy Willis
Ilustracje: Katie Scott
Tłumaczenie: Katarzyna Rosłan

Seria: W Muzeum (Animalium, Dinozaurium, Plane tarium, Botanicum, Fungarium)

Wydawnictwo: Dwie Siostry

Zapraszam Was do Muzeum - a to nie jest zwyczajne Muzeum.
Jest to miejsce, gdzie można spacerować po wszystkich puszczach, lasach, polach i łąkach świata.
Można obejrzeć wszystkie najpiękniejsze, najbardziej egzotyczne i najdziwniejsze rośliny naszej planety.

A wiesz, że rośliny są wszędzie? W najwyższych górach i najgłębszych dolinach, na biegunach i na równiku, na lądzie i w wodzie.

Wejdźcie do Botanicum - Muzeum, w jakim jeszcze nie byliście, a wszystkiego się dowiecie.

Polecam.

Ilustracje są zachwycające.

Dobro natury. Jak przyroda może polepszyć nasze życie
Kathy Willis0
Okładka ksiązki - Dobro natury. Jak przyroda może polepszyć nasze życie

PRZEŁOMOWA I FASCYNUJĄCA OPOWIEŚĆ O TYM, JAK NIEZWYKŁE RZECZY DZIEJĄ SIĘ Z CIAŁEM I UMYSŁEM CZŁOWIEKA, GDY JEGO ZMYSŁY ŁĄCZĄ SIĘ ZE ŚWIATEM NATURY. Czy...