Życie bł. Edmunda Bojanowskiego, założyciela Sióstr Służebniczek i twórcy ochronek wiejskich, rzecznika pracy organicznej, świetnego organizatora i społecznika, inspiratora czytelnictwa wiejskiego, kuchni dla ubogich, opieki nad chorymi i osieroconymi dziećmi, pokazuje, ile dobrego może zdziałać człowiek mający kochające i otwarte na potrzebujących serce. Uważany za prekursora soboru watykańskiego II i apostolstwa świeckich inspiruje do pełnienia bardziej aktywnej roli w Kościele i podjęcia większej za niego odpowiedzialności. Pamięć o tym serdecznie dobrym człowieku jest obowiązkiem nie tylko założonych przez niego służebniczek, ale całego społeczeństwa polskiego.
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: b.d
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Bł. Edmund Bojanowski
Podejmując lekturę tej książki, czytelnik ma możność popatrzeć na drogę, jaką przebyło kaznodziejstwo katolickie od posługi słowa Apostołów do nauczania...
Chcę przeczytać,
Jest to kolejna próba odnowskiegczytania charyzmatu i osobowości Edmunda Bojanowskiego - założyciela ochronek wiejskich i Zgromadzenia Sióstr Służebniczek.
Autor opisuje w książce życie, działalność tego wielkiego błogosławionego człowieka. Wskazuje na jego "normalne" cechy charakteru. I mówi, że świętości nie zdobywa się ilością bilokacji tylko żyjąc w zwykłej codzienności i wykonując zwykłe szare obowiązki.