Bitwa pod Maldon. Powrót Beorhtnotha

Samodzielne wydanie jednego z najważniejszych tekstów poetyckich J.R.R. Tolkiena, poruszającego jakże aktualne tematy natury bohaterstwa i rycerskości podczas wojny, uzupełnione o dotąd niepublikowane i nieznane teksty i szkice.

W roku 991 wikingowie zaatakowali oddziały Anglosasów, dowodzone przez księcia Beorhtnotha. Doszło do krwawej i zaciętej bitwy nad rzeką Blackwater, niedaleko miasta Maldon w Essex. Atak ten powszechnie uważa się za jedną z najważniejszych bitew w Anglii w X wieku, unieśmiertelniono go też w poemacie Bitwa pod Maldon. Ze stworzonego niedługo po bitwie utworu ocalało do dziś jedynie 325 wersów, są to jednak wersy bezcenne, nie tylko jako opowieść heroiczna, ale też jako żywy przykład języka staroangielskiego, opiewający idee wierności i przyjaźni.

Ceniony badacz spuścizny Tolkiena, Peter Grybauskas, przedstawia dokonany przez J.R.R. Tolkiena przekład prozą Bitwy pod Maldon, a także ostateczną wersję Powrotu Beorhtnotha i towarzyszące jej eseje; w książce umieszczono także nigdy wcześniej niepublikowany wykład ,,Tradycja wersyfikacji w języku staroangielskim", przekrojowy esej o naturze tradycji poetyckiej. J.R.R. Tolkien uważał Bitwę pod Maldon za ,,ostatni ocalały fragment dawnej angielskiej heroicznej poezji minstreli".

Informacje dodatkowe o Bitwa pod Maldon. Powrót Beorhtnotha:

Bitwa pod Maldon. Powrót Beorhtnotha - opinie o książce

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-02-20, Ocena: 5, Przeczytałem,

Tolkien to postać, której absolutnie nie trzeba przedstawiać czy rekomendować, jednak jego wkład w literaturę jest znacznie większy niż Władca Pierścienie, Hobbit czy Silmarilion. Tolkien był absolutnie genialny i oprócz tłumaczenia Bitwy pod Maldon pokusił się o dołożenie swojej cegiełki w postaci Powrotu Beorhtnotha.

Bitwa pod Melton to epickie starcie Anglosasów z najeźdźcą w postaci wikingów. Tolkien jako filozof pokusił się o komentarz i głęboko refleksyjne rozważania na temat bohaterstwa.
Nie chcę tutaj przedstawiać myśli, czy wniosków autora jednak mnie głębią tych rozważań i interpretacji zupełnie zaskoczyła, bo nie spodziewałam się tak szerokiego i skrupulatnego podejścia do tematu (chociaż to Tolkien więc w sumie powinnam). Cała interpretacja autora ukazała mi niejako, że to co może być cnotą, może okazać się także słabością, a w efekcie czego zagrożeniem.

Na osobny akapit zasługuje Powrót Beorhtnotha, ponieważ Tolkien rozważa następstwa i konsekwencje bitwy. Podczas gdy dwóch giermków odnajduje ciało pana swego jedynego, rozwija się dysputa na temat podjętych decyzji i właśnie ten tekst miał niesamowicie filozoficzny wydźwięk na temat granicy między honorowym bohaterstwem, a zwyczajnie niepotrzebnym poświęceniem.

Ja po przeczytaniu Bitwy pod Maldon jestem totalnie zaskoczona, bo otrzymałam coś, czego zupełnie się nie spodziewałam. Analiza w połączeniu z głęboką refleksją nad znaczeniem honoru, czy bohaterstwa były dla mnie ucztą literacką. Ta książka dowodzi tylko, jak duże było zrozumienie Tolkiena dla kultury Anglosasów i to jak wywarła wpływ na niego samego i jego twórczość.

Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Zysi i S-ka

Silmarillion. /opr. mkk/
J.R.R. Tolkien0
Okładka ksiązki - Silmarillion. /opr. mkk/

Niezbędna pozycja w biblioteczce każdego fana Tolkiena - zbiór opowieści o Pierwszej Erze Świata, czyli Dawnych Dniach, poprzedzających epokę,...

Natura Śródziemia
J.R.R. Tolkien0
Okładka ksiązki - Natura Śródziemia

Prawdziwa skarbnica wiedzy na temat Śródziemia, oferująca czytelnikom możliwość spojrzenia przez ramię profesora Tolkiena w chwili, gdy odkrywał on swój...