Nowe, znacznie zmienione wydanie znakomitego podręcznika genetyki klinicznej. Podręcznik prezentuje szeroki zakres zastosowań biologii molekularnej w medycynie i genetyce człowieka. Przedstawia najważniejsze działy medycyny, w których analiza kwasów nukleinowych określa zarówno nowoczesność, jak i wyzwania najbliższych dziesięcioleci. Nowe wydanie obejmuje: -podstawy genetyki molekularnej, -informacje o genomie człowieka i zróżnicowaniu genetycznym populacji ludzkiej, -zasady dziedziczenia i zmienności genetycznej, -metody badań genomu (molekularne i cytogenetyczne), -diagnostykę molekularną chorób genetycznie uwarunkowanych (dziedzicznych, nowotworowych, inwazyjnych i infekcyjnych), -podłoże molekularne modelowych chorób dziedzicznych i nowotworowych, -główne kierunki w leczeniu chorób genetycznie uwarunkowanych, -podstawy farmakogenetyki i immunogenetyki, -zasady poradnictwa i profilaktyki chorób genetycznie uwarunkowanych, -metodykę analizy DNA w medycynie sądowej, -zastosowania biotechnologii w medycynie, -wybrane prawne aspekty badań genetycznych człowieka.
Informacje dodatkowe o Biologia molekularna w medycynie elementy genetyki klinicznej w.2:
Wydawnictwo: PWN
Data wydania: b.d