Bezpieczeństwo sieci. Biblia

Wszystkie najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem sieci

Opracowanie i wdrożenie polityki bezpieczeństwa w korporacyjnych systemach informatycznych Ochrona aplikacji i serwerów przed atakami z sieci Testowanie bezpieczeństwa systemów i interpretacja wyników badań

W czasach gdy dane kluczowe dla każdej firmy i organizacji są przechowywane w bazach danych na serwerach sieciowych, bezpieczeństwo systemów informatycznych jest sprawą niezwykle istotną. W wielu firmach pokutuje pogląd, że atak może nastąpić jedynie z zewnątrz -- takie firmy posiadają zwykle doskonałe zabezpieczenia w postaci firewalli, skutecznie odstraszające potencjalnych włamywaczy. Jednakże ochrona danych to nie tylko zabezpieczenie ich przed atakiem z sieci -- to także odpowiednia polityka postępowania wewnątrz firmy. Wielu spośród najgłośniejszych ataków hakerskich dokonano z wewnątrz korporacyjnej sieci. Dlatego też o wiele ważniejsza od urządzeń jest świadomość użytkowników sieci. Dopiero ona, w połączeniu z odpowiednim sprzętem i oprogramowaniem, gwarantuje bezpieczeństwo systemu informatycznego.

"Bezpieczeństwo sieci. Biblia" to książka szczegółowo wyjaśniająca wszystkie kwestie związane z zabezpieczaniem firmowych sieci przed intruzami. Opisuje zasady i zalecane praktyki zabezpieczania sieci, przedstawia różne środki bezpieczeństwa przeznaczone dla różnych systemów oraz uczy, jak identyfikować zagrożenia i reagować na nie. Dzięki zawartym w niej wiadomościom będziesz w stanie oszacować poziom bezpieczeństwa sieci i wybrać najlepsze mechanizmy jej zabezpieczenia.

Strategia zarządzania bezpieczeństwem systemu informatycznego Mechanizmy kontroli dostępu Zabezpieczanie systemów operacyjnych i aplikacji Bezpieczeństwo systemów Windows, Linux i Unix Rodzaje ataków Ochrona serwerów WWW i serwerów pocztowych Bezpieczeństwo protokołów sieciowych Kryptografia i steganografia Wykrywanie ataków i reagowanie na nie Ocena jakości zabezpieczeń systemów informatycznych

Informacja jest dziś najcenniejszym towarem.
Naucz się ją ochraniać.

Informacje dodatkowe o Bezpieczeństwo sieci. Biblia: