To napisany z pasją poradnik pokazujący, jak zmienić nawyki, aby nie marnować jedzenia. Proste porady, fascynująca opowieść, duża dawka refleksji. Gorąco polecam!
Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Do tej pory rzadko gotowałam, bojąc się, że zmarnuję za dużo wartościowego surowca. Teraz już nie muszę czekać, aż Jagna zaprosi mnie do siebie na obiad, tylko mogę sama zacząć działać!
Areta Szpura
Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych?
Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste!
Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie możesz to wykorzystać w kuchni.
Wykorzystaj, nie marnuj!
Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy.
Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków Omlet z resztkami warzywJagna Niedzielska, szefowa kuchni i doradca kulinarny, odpowiada na pytania, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak gotować z resztek, a co rzeczywiście należy wyrzucić. Kuchnia zero waste to nie tylko gotowanie, ale sposób na życie.
Kupując tę książkę, wspierasz Banki Żywności.
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2019-01-16
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 272
Ekologia zaczyna się w twojej głowie i na twoim talerzu Potrzebujesz pomysłów na zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy? Chcesz właściwie przechowywać...
Przeczytane:2020-09-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2020, 26 książek 2020,
Świetnie napisana książka, bardzo przyjemna autorka. Fajne spojrzenie na "zerowaste" a do tego taka historia i poczucie, że robimy dobrze :) Oby było takich więcej książek.
Przepisy idealne na "zgubienie" resztek, w fajny i ciekawy sposób :)