Zachowaj spokój i pokochaj niedźwiedzie!
Bercia i Orson to małe niedźwiadki. Uwielbiają brykać, poznawać świat i wtulać się w futro mamy. Niedźwiedzica Turi wędruje z nimi po lesie, próbując znaleźć swoim maluchom bezpieczne miejsce do życia. A nie jest to łatwe zadanie, kiedy wszędzie czuć zapach człowieka. Jak on pachnie? Tego niedźwiadki jeszcze nie wiedzą. Już wkrótce czeka je wielka przygoda i spotkanie z owianym złą sławą człowiekiem. Nawet niejednym! Poznają też innych barwnych mieszkańców lasu, a przy okazji pomogą rozwiązać iście kryminalną zagadkę.
,,Bercia i Orson" to mądra i ciepła opowieść o dzikich zwierzętach i ich niełatwym sąsiedztwie z ludźmi. To też pełna zwrotów akcji historia detektywistyczna, która wciągnie wszystkie dzieci uwielbiające zagadki. A między jej wierszami Tomasz Samojlik, spec od puszczy, przemyca sporo wiedzy przyrodniczej.
Zjawiskowe ilustracje do ,,Berci i Orsona" stworzyła Elżbieta Wasiuczyńska, którą wszyscy doskonale znają z licznych publikacji dla dzieci, choćby z ,,Ambarasa" Tomasza Samojlika, czy ,,ZOO" Jarosława Mikołajewskiego.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2021-11-24
Żubr Pompik. Wyprawy. Tom 18. Kryjówka rysia - to tomik w podróżniczo-przyrodniczej serii książek dla dzieci Tomasza Samojlika. Tym razem żubrza rodzina...
Latem w puszczy jest równie ciekawie, jak zimą i wiosną - można na przykład znaleźć poroże jelenia! Mały żubr Pompik i jego siostra Polinka, podobnie...
Przeczytane:2022-02-26, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2022, 26 książek 2022, 12 książek 2022,
Wy też pokochacie te psotne niedźwiadki! 😉
"Bercia i Orson" to moja druga przygoda z twórczością Tomasza Samojlika i muszę przyznać, że również udana. Tym razem autor przedstawia losy dwóch niesfornych i niezwykle ciekawych świata niedźwiadków, które za sprawą różnych splotów wydarzeń muszą się zmierzyć z czyhającymi w lesie licznymi niebezpieczeństwami. Zagrożeniem dla nich nie są tylko inne dzikie zwierzęta, ale również człowiek, który zastawia sidła, kopie pułapki i rozrzuca po okolicy śmieci, mające być wabikiem na głodnych czworonożnych mieszkańców okolicznych terenów.
Kto się okaże kłusownikiem?
Czy uda mu się zrealizować swój niecny plan?
Czy zwierzęta ujdą z życiem?
Czy poradzą sobie same, czy ktoś im pomoże?
Książkę czyta się szybko i przyjemnie. Druk jest powiększony, co szczególnie docenią już samodzielnie czytające dzieci. Język jest zrozumiały, chociaż mój czterolatek zadawał podczas słuchania mnóstwo pytań (taka już jego ciekawska natura - coś jak Bercia i Orson). Na treść składa się dziewięć rozdziałów, a na samym końcu autor wyjaśnia pewne istotne kwestie.
Akcja jest wciągająca - w sam raz dla początkujących, młodych detektywów. W treści można się doszukać nawiązania do zagadnień ekologicznych, miłości i szacunku do żyjących w lesie zwierząt, a także sporej dawki humoru. Mój czterolatek momentami tak się chichrał, że nie mogłam kontynuować czytania, dopóki się nie uspokoił. Może dla starszych te fragmenty nie będą aż takie śmieszne, ale przy maluchach efekt murowany.
Niesamowite ilustracje mieszkańców lasu w ich naturalnym środowisku, które są efektem pracy Eli Wasiuczyńskiej to dodatkowy atut tej starannie wydanej publikacji. Warto wspomnieć również o twardej, pięknej oprawie oraz nieco grubszym niż standardowo papierze.
Książka spodoba się dzieciom i ich opiekunom. Jest fantastyczną okazją do rozmów o prawach natury i szacunku do żyjących stworzeń, ale również do refleksji nad zachowaniami bohaterów. "Bercia i Orson" to pouczająca opowieść o dzikich zwierzętach, ludziach, kłusownictwie, problemie wyrzucanych do lasu śmieci, relacjach, współpracy, miłości, odpowiedzialności... zdradzę jeszcze, że wśród bohaterów jest m.in. dektektyw-amator bez buta ;)
To po prostu trzeba przeczytać!