Becia, Kasia, Basia to historia przyjaźni dzieci ze zwierzętami. To one są zwykle pierwszymi przyjaciółmi naszych pociech, zanim nawiążą się przyjaźnie z rówieśnikami w przedszkolu czy szkole. To przy nich milusińscy uczą się opiekuńczości, miłości, a często są pierwszymi świadkami odejścia na zawsze swoich czworonożnych przyjaciół. Słowem – przy zwierzętach dzieci uczą się życia.
Lassie, Szarik, kot Filemon, lew Simba, Koziołek Matołek – to postaci, które pojawiły się w książkach bądź filmach jako niezwykle wdzięczni bohaterowie. Niniejsza książka opowiada o przyjaźniach ze zwierzętami widzianymi na co dzień, które przytrafiły się na jednym z wielu polskich podwórek. A mogą zdarzyć się zawsze i wszędzie.
Jacek Krawczyk – historyk, dziennikarz. Autor setek felietonów w „Paśmie” – warszawskim tygodniku, którym kierował 9 lat, kilku książek o tematyce samorządowej i historycznej, romansu wojennego Róża na chodniku, a także tekstów piosenek. Tym razem debiutuje w literaturze dziecięcej. Wyróżniony przez Towarzystwo Przyjaciół Dzieci odznaką „Przyjaciel Dziecka”. Wzorowy dziadek czwórki wnucząt, o czym mogą zgodnie zaświadczyć.
Wydawnictwo: Sorus
Data wydania: 2016 (data przybliżona)
Róża na chodniku opowiada historię pięknej miłości Polaka i Bośniaczki, pokazując w tle okrucieństwo i bezsens wojny domowej w Jugosławii z lat 90. XX...