Baśnie polskie

„Baśnie polskie” to powrót do pradawnych dziejów, w których fantazja przenika się z rzeczywistością. Książka zabierze każdego Czytelnika w podróż po historii naszego kraju, przybliżając mu niektóre regiony dzięki opowieściom o królach, smokach, zbójach czy skarbach polskiej ziemi. Te wspaniałe historie, opisujące tereny od gór po nasze morze, okraszone ilustracjami o doskonale oddającymi ich klimat, na długo zapadną w pamięć wszystkich dzieci i dorosłych, którzy sięgną po tę niezwykłą publikację – źródło polskiej tożsamości..

Odbiorcy

– dzieci i dorośli – wszyscy, którzy chcą się zachwycić baśniami naszego kraju, mającymi swe źródło w podaniach ustnych i bajaniach mieszkańców poszczególnych regionów
– miłośnicy rodzinnego czytania, którzy z pewnością nie będą się nudzić przy miłej, oryginalnej lekturze.

Dlaczego warto przeczytać tę książkę?

– to zbiór przepięknych barwnych baśni opartych na historii naszego kraju
– prawdziwa perełka literacka, baśnie opowiedziane w poetycki sposób okraszone wspaniałymi ilustracjami
– to lekcja historii i kultury polskiej, wymarzona lektura dla pasjonatów literatury regionalno-etnograficznej.

Informacje dodatkowe o Baśnie polskie:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2013-01-15
ISBN: 978-83-7660-627-9

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Baśnie polskie

Baśnie polskie - opinie o książce

Avatar użytkownika - izus90
izus90
Przeczytane:2013-03-26, Ocena: 5, Przeczytałam,

Baśnie polskie, kuszące od pierwszego wejrzenia cudowną szatą graficzną, okazują się doskonałą zabawą nie tylko dla najmłodszych. Także dorośli znajdą tu coś dla siebie. I przypomną sobie chwile, gdy sami po raz pierwszy usłyszeliBaśń o warszawskiej syrence czy Baśń o wawelskim smoku

W przygotowanym przez wydawnictwo Jedność tomie znalazły się właściwie wszystkie najbardziej znane i lubiane opowieści związane z początkami i historią naszego kraju, tłumaczące pojawienie się pewnych symboli w takich, a nie innych miejscach. Znajdzie się więc tu miejsce i dla poznańskich koziołków, i dla toruńskich pierników, znajdzie się baśniowe wyjaśnienie zasolenia Bałtyku.

Dzięki niewielkiej objętości każda z baśni idealnie nada się na krótkie czytanie przed snem, które nie ma prawa zmęczyć ani dziecka ani rodzica. Ale każda z nich może też stać się pretekstem do rozmowy z maluchem na temat podążania własną drogą (Baśń o Czechu, Lechu i Rusie), wierności dla swoich przekonań (Baśń o Wandzie, co nie chciała Niemca) czy umiejętności naprawiania, czasem błahych, a czasem przerażających, błędów (Baśń o Zbóju Madeju) oraz innych ważnych w życiu wartościach.

Całość zdobią przecudowne ilustracje Moniki Giełżeckiej. Miękka kreska i ciepłe, żywe barwy z całą pewnością przyciągną wzrok każdego szkraba.

Jestem uczniem. Pamiątkowy album pierwszoklasisty
Dorota Skwark0
Okładka ksiązki - Jestem uczniem. Pamiątkowy album pierwszoklasisty

Przekroczenie progu szkolnego to jedno z ważniejszych wydarzeń w życiu dziecka. Aby ten czas nie został zapomniany, warto utrwalać jego chwile. Samodzielnie...

Naklejki Iskierki. Kotki
Dorota Skwark0
Okładka ksiązki - Naklejki Iskierki. Kotki

Koty, kotki, koteczki, białe, rude lub czarne... Mrrr… Wszystkie kotki mruczą, kiedy są szczęśliwe. Chętnie i tobie zamruczą swoją mruczankę. Pobaw...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;