Baśnie japońskie. Baśnie etniczne

Oto dwieście dwadzieścia oszałamiających opowieści wywodzących się ze średniowiecznej Japonii, wprowadzających czytelnika w bajeczny, odległy świat pełen świętych i złoczyńców, cudownych uzdrowicieli i duchów oraz najróżniejszych bóstw i demonów. Opowieści o cudach, rozmaite wizje piekieł, żarty, baśnie i legendy odzwierciedlają sposób pojmowania świata przez Japończyków w klasycznym okresie rozwoju ich cywilizacji. Znakomicie opracowane opowieści utrzymują równowagę między liryzmem a dramatyzmem, między sprośnością a głębią, pozwalając odkryć kulturę, która – choć dawno przestała istnieć – wciąż fascynuje.

Informacje dodatkowe o Baśnie japońskie. Baśnie etniczne:

Data wydania: 2012-04-18
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka
ISBN: 978-83-7596-041-9

Kup książkę Baśnie japońskie. Baśnie etniczne

Baśnie japońskie. Baśnie etniczne - opinie o książce

Avatar użytkownika - gan1983
gan1983
Przeczytane:2014-10-15, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, Mitologie, WYZWANIE 12 KSIĄŻEK 2014,
Nie znałem wcześniej tych baśni. Ciekawe, ale czasem niezrozumiałem zakończenia bądź morału.
Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2014-10-27, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 (253) książki w 2014, Japonia, Mam,
Co mi nie przypadło do gustu, to wstęp, który tak naprawdę powinien być na końcu, gdyż zawiera bardzo dużo odnośników do zawartych tu legend i czytając go najpierw miałam duży mętlik w głowie i momentami nie mogłam załapać o co w nim chodzi.
Kyle
T.M. Piro