Barbar Rosa. Opowieść detektywistyczna

Pewnego dnia detektyw Mühler odbiera telefon od przyjaciela z młodości, Hannsiego, pracownika tajemniczej firmy. Zaginął transport pieniędzy, Mühler ma to wyjaśnić. Mühler jest dziwnym detektywem – nie ma prawa jazdy, cierpi na alergię, jest wyniszczony nałogiem i długotrwałą kuracją odwykową, najczęściej bez grosza. Rozpoczyna śledztwo, w którym napotyka coraz to nowe niewiadome. Dochodzenie zakończy się w poetyce absurdu – zwieńczy je performance o pieniądzach, maszynach i śmierci, aukcja sztuki, w której Mühler uczestniczy jako niewidoczny statysta. Georg Klein po mistrzowsku czerpie z zasobów gatunku, bawi się rekwizytami kryminału i układa z nich, jak napisał jeden z krytyków, „wielki psychodeliczny wzór, który nieustannie się porusza, pulsuje, to ściąga, to znów rozciąga”.

Georg Klein urodził się w 1953 roku w Augsburgu. Mieszka w Berlinie i Wschodniej Fryzji. Studiował germanistykę, historię i socjologię w Berlinie. Znany od 1984 roku dzięki licznym opowiadaniom, zebranym m.in. w tomach Anrufung des Blinden Fisches (1999) i Von den Deutschen (2002). Rozgłos przyniosła mu opublikowana w 1998 roku powieść szpiegowska Libidissi. W 1999 roku otrzymał nagrodę im. Braci Grimm, a w roku 2000 nagrodę im. Ingeborg Bachmann. W 2004 roku ukazała się jego powieść Die Sonne scheint uns. Powieść Barbar Rosa krytyka uznała za najlepsze jak dotąd dzieło Kleina.

Książka ukaże się nakładem Wydawnictwa Sic! w ramach projektu „Kroki/Schritte. Niemieckojęzyczna literatura współczesna w Polsce” (www.kroki.pl), redagowanego przez Jacka St. Burasa i Carla Holensteina.

Informacje dodatkowe o Barbar Rosa. Opowieść detektywistyczna:

Wydawnictwo: Sic!