Bałkany. Podróż w mniej znane

Siedząc któregoś wieczora przy grzanym winie, zaczęłam snuć rozważania o tym, jakby to było cudownie rzucić wszystko w cholerę i pojechać na Bałkany. Początkowo Marek podchodził dość sceptycznie do moich marzeń, jednak po pewnym czasie decyzja zapadła: Jedziemy! Po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowaliśmy się spakować w nasze małe, miejskie auto i tak właśnie poznawać ten jedyny w swoim rodzaju region Europy.

Podróże samochodowe wcale nie muszą być bardzo drogie. Wystarczy tylko odrobinę pokombinować i zrezygnować ze zbędnych luksusów. Road trip to styl podróżowania, który najbardziej przypadł nam do gustu. Co więcej, to idealny sposób na zwiedzanie Bałkanów.

ALBANIĘ poznasz zarówno od strony morza, jak i gór.

BOŚNIĘ I HERCEGOWINĘ przemierzysz trasą z Boračko jezero do Lukomiru oraz z Konjic do Parku Przyrody Blidinje i Ramsko jezero.

W CZARNOGÓRZE odwiedzisz Bokę Kotorską, przejedziesz przez Park Narodowy Durmitor, a niedaleko stolicy odkryjesz ruiny twierdzy Medun.

W MACEDONII wykąpiesz się w dwóch jeziorach: Ochrydzkim i Prespa.

BUŁGARIĘ przemierzysz wzdłuż czarnomorskiego wybrzeża.

W RUMUNII poznasz najsłynniejsze drogi w Karpatach Południowych: Trasę Transfogaraską oraz Transalpinę.

SŁOWENIĘ przejedziesz wzdłuż Doliny Soczy.

Informacje dodatkowe o Bałkany. Podróż w mniej znane:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2020-07-29
Kategoria: Podróżnicze

Tagi: bóg

Kup książkę Bałkany. Podróż w mniej znane

Bałkany. Podróż w mniej znane - opinie o książce

Jak to na samym wstępie zaznaczyła autorka cytując Tolkiena, że nikt prawie nie wie dokąd go zaprowadzi droga , póki nie znajdzie się u celu. I dotyczy to nie tylko ludzkich losów, ale przede wszystkim tych podróżujących własnym środkiem transportu, bez ścisłego planu.
I w taką podroż zabiera nas Ruda czyli Olka i Marek małżeństwo blogerów podróżników.
Pierwsza ich podróż na Bałkany odbyła się w 2012 roku i od tego czasu wielokrotnie powracali w ten region wciąż jeszcze mało znany. No może nie licząc ukochanej przez Polaków Chorwacji, ale krajowi temu daleko do bałkańskości ze względu na na negatywne konotacje.
Tak więc autorka a raczej autorzy zabierają czytelnika w te bardziej nieodkryte części czyli do Albanii, Bośni i Hercegowiny, Czarnogóry, Macedonii Północnej, Rumunii oraz Słowenii.
Książka ta to nie jest typowy przewodnik, w którym można znaleźć informacje gdzie jest hotel, jaki ma standard, co zwiedzić. To raczej znakomita podpowiedź dla tych którzy wybierają się w ten region samochodem i chcą być niezależnymi od tamtejszych środków transportu.
Każda trasa opisana jest z perspektywy kierowcy, który musi zmierzyć się z niełatwymi drogami, które jeszcze czasami odstają mocno od europejskich  standardów. Oprócz tego przyszły podróżnik znajdzie ciekawe miejsca przy trasie, pozna jej długość, rekomendowane noclegi ( dzikie i kemping, hotel), ale także podstawowe potrzebne informacje jak stacje benzynowe.
Nasi autorzy to także zapaleni podróżnicy rowerowi dlatego też w książce zawarte jest dosyć sporo informacji związanych z taką formą zwiedzania tych krajów. Po każdym opisanym kraju jest rozdzialik zatytułowany Praktykalia, w którym to zawarte są podstawowe informacje o długości przebytej trasy, jej oznaczeniach stanie nawierzchni na dany moment, czasie przejazdu, pobieranych opłatach oraz o tym czy drogi te nadają się raczej do przejazdu latem czy także w okresie zimowym.
No i co chyba jest najpiękniejsze w książce jest mnóstwo przepięknych zdjęć, ale nie takich wyreżyserowanych. To fotografie naturalne z wielu punktów widokowych oraz interesujących miejsc znalezionych przez blogerów.

Albania.Pascal lajt
Aleksandra Zagórska-Chabros0
Okładka ksiązki - Albania.Pascal lajt

Albania W krainie słońca, słodkiej kawy i bałkańskiej gościnności -Espresso, makiato czy turke? -Czy karaibskie plaże można znaleźć w Europie? -Skąd...

Belgrad i Serbia Pascal Lajt
Aleksandra Zagórska-Chabros0
Okładka ksiązki - Belgrad i Serbia Pascal Lajt

#Kalemegdan #MokraGora #NoviSad #Kopaonik Aleksandra Zagórska-Chabros autorka bloga Bałkany według Rudej o Czym Serbowie witają gości? o Jak...

Kyle
T.M. Piro