Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2016-09-22
Kategoria: Komiksy
W końcu poznajemy Niizumę, a raczej jego podejście do mangi i sposób twórczy. Nooo, przy tym odpowiedź na pytanie, czy to idiota czy geniusz się rozwiązuje sama - jak dla mnie i to i to. Chociaż idiota olałby rady Senseiów.
Miho stawia pierwsze kroki w seiyu i widząc tego starego dziada obawiam się, że nie tylko o podkładanie głosu mu chodzi... A u naszej parki powoli tworzy się rozłam. Prawdopodobnie. Znaczy chyba jest tu zazdrość i blisko relacji z dziewczynami.
Kolejna runda walki między L’em a Kirą rozegra się za pośrednictwem kamer. Light opracowuje taktykę, która pozwoli mu udowodnić swoją niewinność...
Saikou i Shuujin decydują się przetestować wymyśloną przez siebie komedię jako one-shot z myślą o przyszłej serializacji. Czy ich manga spodoba się na...
Przeczytane:2019-03-10,
W POGONI ZA MANGĄ
Jeśli miałbym wskazać mangę dla mnie osobiście najbliższą ideału - i nie kierować się przy tym młodzieńczymi pasjami, które zostały mi w pamięci i sercu - bez dwóch zdań byłby to "Bakuman". Tom trzeci natomiast to zdecydowanie kwintesencja elementów, które o tym decydują, a jednocześnie fascynujące spojrzenie na świat mangaków i wydawców. W skrócie: rewelacyjna manga dla każdego, kto kocha komiks.
Mashiro i Takagi to dwaj nastolatkowie marzący o sławie mangaków. Udało im się co prawda zadebiutować, jednak czeka ich jeszcze długa droga, zanim będą mogli zostać profesjonalnymi twórcami, a jednocześnie zdobyć własną serię. Ale nie poddają się i starają zainteresować swojego redaktora kolejnymi swoimi pracami. Zbliża się też czas kolejnego konkursu, z którym wiążą nadzieje. Ale jednocześnie zbliżają się także wakacje – czas, kiedy bohaterowie zamierzają od siebie odpocząć i przemyśleć kierunek swej twórczości. Nieoczekiwanie Mashiro dostaje propozycje zostania asystentem pewnego popularnego obecnie mangaki. Tymczasem jego ukochana otrzymuje angaż do nowego serialu anime, gdzie ma podkładać głos pod jedną z postaci. Jednocześnie dziewczyna Takagiego też postanawia coś osiągnąć i chce zacząć tworzyć powieści na telefony komórkowe! W życiu całej czwórki zaczyna dziać się coraz więcej.
Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/04/bakuman-3-tsugumi-ohba-takeshi-obata.html