Książka z nutami przeznaczona jest dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Może stanowić doskonały materiał dla nauczycieli szkół muzycznych i ogólnokształcących oraz instruktorów pracujących w domach kultury, a także wychowawców i rodziców. Szczególną rolę może odegrać w życiu rodzin i zespołów polonijnych.

W tomiku zamieszczono piosenki i wiersze naszego autorstwa o tematyce związanej z Krakowem. Piosenki posłużą zarówno do śpiewania, jak i tańczenia -- do poznawania charakterystycznych rytmów synkopowanych, tempa, dynamiki i energii krakowiaka, a także łączenia melodii krakowskich z tradycyjnymi figurami i krokami tanecznymi w łatwych układach choreograficznych.

Dzieci otrzymują szansę poznania -- często zabawnie przedstawionych -- znanych miejsc, realiów i tradycji Krakowa, takich jak: Planty, Wawel, Stary Kleparz, Błonia, wesele krakowskie, smok wawelski, lot balonem, wielkanocny festyn Emaus, Wianki (tradycyjna impreza pełna muzyki i tańca, odbywająca się corocznie w noc świętojańską nad Wisłą), kopce. Proponowane przez nas piosenki i wiersze sprzyjają przybliżaniu dzieciom wiedzy historycznej i kształtowaniu u nich postawy patriotycznej. Książka jest bogato ilustrowana, co stanowi jej dodatkowy walor.

Informacje dodatkowe o Bajki i wiersze . Krakowiaczek Krakowiak. Zaśpiewaj, zatańcz i pokochaj nowe wiersze, tańce i piosenki o Krakowie:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2019-05-18

Tagi: bóg

Kup książkę Bajki i wiersze . Krakowiaczek Krakowiak. Zaśpiewaj, zatańcz i pokochaj nowe wiersze, tańce i piosenki o Krakowie

Bajki i wiersze . Krakowiaczek Krakowiak. Zaśpiewaj, zatańcz i pokochaj nowe wiersze, tańce i piosenki o Krakowie - opinie o książce

Rehabilitacja w chorobach układu sercowo-naczyniowego
Zbigniew Nowak0
Okładka ksiązki - Rehabilitacja w chorobach układu sercowo-naczyniowego

Podręcznik stanowi kompendium z zakresu rehabilitacji osób z chorobami układu krążenia. Wiadomości ogólne ograniczono do niezbędnego minimum...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;