Przyjemna lekturka, krótka, ładnie wydana. Młoda Turczynka Bahar zostaje w przebraniu męskim skrybą derwisza - mistrza na dworze króla Lechistanu (Polski). Mamy ciut feminizmu i miły romansik (naprawdę ślicznie opisane zakochane, aż miło czytać), okraszone niewielką ilością tureckiej kultury.
Nie powiem, liczyłam na coś więcej - może bardziej wnikliwą ocenę życia kobiet w tamtych czasach, w tamtym zakątku świata...? (wiem, że to pozycja dla dzieci, ale jednak wydaje mi się nierówna - z jednej strony cukierkowo nierealistyczna podnosząca na duchu historyjka, z drugiej zderzenie z ostracyzmem i mizoginią, w zasadzie bez uzasadnienia dlaczego - przez to wydaje się, że to nie był problem, bo w końcu Bahar się udało)
Inna rzecz, czy ten Lechistan w XVI/XVII wieku naprawdę taki super był dla kobiet...? Coś mi się nie wydaje.
Chętnie przeczytam inne tytuły z tej serii, bo zapowiadają się ciekawie.
Przeczytane:2018-09-12, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2018 roku,
Intrygująca seria wydawnictwa Poławiaczy Pereł.
Chętnie przeczytam inne tytuły z tej serii, bo zapowiadają się ciekawie.