Architektura modernistyczna lat 1928-1940 na obszarze Pomorza Zachodniego

Na początku XX wieku na terenie Pomorza Zachodniego, należącego wtedy do państwa pruskiego, tworzyło kilku architektów, których dokonania zostały docenione w świecie, m.in.: Peter Behrens, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe oraz Max Berg. Choć ich prace zostały częściowo zniszczone na skutek działań wojennych i powojennych przeróbek, zachowało się wiele wartościowych obiektów z tego okresu.

Czym charakteryzował się niemiecki modernizm i jakie budowle w tym stylu znajdują się w Szczecinie, Białogardzie, Drawsku Pomorskim i okolicach? Uznani architekci, pracownicy Instytutu Architektury i Planowania Przestrzennego Politechniki Szczecińskiej (obecnie Wydział Architektury ZUT), omawiają to w pierwszej części cyklu monografii o zachodniopomorskiej architekturze XX wieku.

Ważną częścią publikacji jest katalog obiektów - z omówieniem pierwotnej i obecnej funkcji, ich historii i statusu pod względem ochrony konserwatorskiej.

,,Architektura modernistyczna lat 1928-1940 na obszarze Pomorza Zachodniego" jest propozycją zarówno dla architektów, jak i dla od osób zainteresowanych dorobkiem kultury materialnej regionu.

Informacje dodatkowe o Architektura modernistyczna lat 1928-1940 na obszarze Pomorza Zachodniego:

Wydawnictwo: Księży Młyn
Data wydania: 2022-05-17
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka

Tagi: Historia architektury

Kup książkę Architektura modernistyczna lat 1928-1940 na obszarze Pomorza Zachodniego

Architektura polska lat 1945-1960 na obszarze Pomorza Zachodniego
Adam M. Szymski0
Okładka ksiązki - Architektura polska lat 1945-1960 na obszarze Pomorza Zachodniego

,,Architektura polska lat 1945-1960 na obszarze Pomorza Zachodniego" jest kontynuacją przeglądu ciekawych architektonicznie obiektów, którego dokonali...

Architektura polska lat 1961-1975 na obszarze Pomorza Zachodniego
Adam M. Szymski0
Okładka ksiązki - Architektura polska lat 1961-1975 na obszarze Pomorza Zachodniego

W latach 1961-1973 w rocznicę wyzwolenia Szczecina wybierano ,,Mistera Szczecina", czyli najlepszy budynek mieszkalny w ocenie specjalnej komisji, w skład...