Siedemnastoletnia Noora nie przypomina innych kobiet ze spalonych słońcem gór Półwyspu Arabskiego. Dzieli z nimi biedę i codzienne obowiązki, lecz drzemie w niej ogień niezależności. Po śmierci matki, jej ojciec popada w szaleństwo. Jego obowiązki przejmuje brat, który postanawia wydać ją za mąż. Noora odmawia i ucieka do pobliskiej górskiej wioski. Ukrywając się, zakochuje się w pierwszym mężczyźnie, który docenia jej urodę i kobiecość, lecz z przerażeniem dowiaduje się, że został już obiecany innej dziewczynie . Po powrocie do domu okazuje się, że ojciec zaginął, a brat wydał ją za mąż. Noora trafia jako trzecia żona do dużo starszego od siebie handlarza pereł. W tym nowym życiu zazna wszystkich dobrych i złych uczuć, ale najważniejsza będzie tajemnica; której musi strzec z narażeniem własnego życia.
Wydawnictwo: Remi
Data wydania: 2011-05-01
Tytuł oryginału: The Sand Fish. A Novel from Dubai
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Anna Zdziemborska
Ilustracje:Katarzyna i Wojciech Portniccy
Bardzo się wynudziłam przy tej książce. Opis sugerował, że będzie ciekawie ale było mdło, nijako. Główna bohaterka, która sama nie wie czego chce, nie wzbudziła mojej sympatii. Zabrakło mi tu czegoś w całej historii. Niby jest wszystko co powinno być ale nie trafiło w mój gust.
Czyta się fajnie, bo to takie egzotyczne i inne od naszej kultury , jednak czy wciągająca to polemizowałabym.
Czyta się nie jak reportaż czy historię osoby lecz brzmi jak wymyślona przez kogoś bajka. To zdecydowanie nie jest pozytywna opinia.
Zawiedziona jestem bardzo opisami miejsc- mimo, że w latach 50-tych dzisiejszy Dubaj nie istniał, to chyba nie spodziewałam się tylko piachu i wioski. Skoro tak, to po co w ogóle taki opis z tyłu ksiażki? Uważam to za zbędne.
Sama książka mnie nawet zaskoczyła - zakończeniem, takie bezpieczne , zupełnie nie komercyjne, przez co książka zyskuje- jest po prostu życiowa. Spodziewałam się przesadnie szczęśliwego zakończenia bądź tragedii ale jak napisałam wyżej - to dobrze.
To dopiero druga z czytanych przeze mnie książek w tym temacie więc nie mam porównania, dlatego dla mnie mocna ocena 4.
Przeczytane:2015-01-29, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2015,