Apokalipsa. Kres swiata dzieje się na naszych oczach

Czy Apokalipsa to początek końca świata?

Dlaczego w dziejach Kościoła tak wielu przywódców chrześcijańskich odrzucało Apokalipsę, a nawet chciało usunąć ją z kanonu Biblii? Jak doszło do tego, że w 2022 roku patriarcha Cyryl wzywał rosyjskich prawosławnych do udziału w walce ojczyźnianej przeciwko ruchowi Antychrysta, który może zniszczyć Rosję? Niemalże w tym samym czasie wśród amerykańskich ewangelików nasiliło się przekonanie, że znakiem czasów ostatecznych będzie nowe państwo Izrael wspierane przez Amerykę pod rządami Donalda Trumpa. A może to błędna lektura metafor Apokalipsy leży u podstaw współczesnego myślenia klerykalnego, a utożsamienie świętości z hierarchicznością doprowadziło wielu ludzi Kościoła do niezdrowego duchowo przekonania o moralnej doskonałości duchownych?

Tomasz Terlikowski pokazuje Apokalipsę jako oryginalną i jedną z najciekawszych odpowiedzi na pytania o ostateczny sens historii. Sięgając do odważnych tekstów McCarthy'ego, Sołowjowa, Fossego czy Miłosza, zastanawia się, co takiego ma w sobie ta księga, że potrafi zarówno rozpalać serca świętych i mistyków, jak i odbierać umiejętność racjonalnego myślenia oraz zdrową ocenę sytuacji.

Tomasz Terlikowski pokazuje, że nasze fantazje apokaliptyczne więcej mówią o nas samych niż o faktycznych losach świata. Ta książka to fascynująca podróż po literackich, teologicznych, filozoficznych i popkulturowych wizjach końca wszystkiego. Czytajmy, póki jeszcze możemy! Bardzo polecam.

Tomasz Stawiszyński

Apokalipsa Terlikowskiego rozczaruje. Rozczaruje tych wszystkich, którzy szukają w tej książce prostych odpowiedzi na pytania, kim jest Antychryst, rogata Bestia, tysiącletnie królestwo i kiedy ostatecznie nastąpi koniec świata. Natomiast dla tych, którzy nie boją się zgłębiać mechanizmów rządzących współczesnym światem poprzez konfrontację z klasykami wielkiej literatury, jest to lektura wręcz obowiązkowa!

prof. Kalina Wojciechowska

Tomasz P. Terlikowski - doktor filozofii, dziennikarz prowadzący poranki w Radiu RMF24 i rozmowy RMF FM, felietonista ,,Plusa Minusa". Autor licznych książek dotyczących życia Kościoła oraz podcastu ,,Wciąż tak myślę" o Kościele i świecie.

Informacje dodatkowe o Apokalipsa. Kres swiata dzieje się na naszych oczach:

Wydawnictwo: Emocje
Data wydania: 2024-11-20
Kategoria: Duchowość, religia

Tagi: filozofia Religie i wierzenia

Kup książkę Apokalipsa. Kres swiata dzieje się na naszych oczach

Biskup do zadań specjalnych. Biografia bp. Pawła Hnilicy
Tomasz Terlikowski0
Okładka ksiązki - Biskup do zadań specjalnych. Biografia bp. Pawła Hnilicy

Swoje życie poświecił służbie Bogu, Kościołowi, a przede wszystkim Maryi. Biskup Paweł Hnilica nazywany był przez wielu komandosem Matki Bożej Fatimskiej...

Nieskończone Boże Miłosierdzie i koniec czasów
Tomasz Terlikowski0
Okładka ksiązki - Nieskończone Boże Miłosierdzie i koniec czasów

,,Nie lękaj się ani walk duchowych, ani żadnych pokus, bo ja cię wspieram, byleś ty chciała walczyć; wiedz, że zawsze zwycięstwo jest po twojej stronie"...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;