Apache 2.0 to nie tylko zaawansowana architektura serwera, ale również liczne udoskonalenia i nowe funkcje. Książka ta stanowi obszerny i wyczerpujący przewodnik po wszelkich nowościach wprowadzonych w wersji 2.0. Znajdziesz w niej także informacje o zmianach wprowadzonych w porównaniu z poprzednimi wersjami.
Do kogo adresowana jest ta książka?
Książka jest napisana z myślą o profesjonalistach, którzy zamierzają zainstalować oprogramowanie Apache 2.0 w roli serwera WWW lub uaktualnić zainstalowaną wcześniejszą wersję. Monografia "Apache 2.0 dla zaawansowanych" jest także źródłem informacji niezbędnych przy kompilowaniu serwera oraz przy konfiguracji i dostosowywaniu jego funkcjonalności do indywidualnych wymagań. Zawiera ona liczne przykłady, z których skorzystają programiści i administratorzy.
Zagadnienia omówione w książce Nowy serwer WWW Apache 2.0 oraz sposoby uaktualniania z Apache 1.3 Nowe funkcje Apache dostępne wersji w 1.3 i proponowane możliwości migracji serwera WWW do nowej wersji Apache 2.0 Instalacja serwera Apache w oparciu o dystrybucje binarne oraz kompilowanie serwera z kodu źródłowego dla systemów operacyjnych UNIX i Windows Bezpieczne i wydajne tworzenie dynamicznej zawartości stron WWW za pomocą skryptów CGI i FastCGI Implementacje wirtualnych hostów w ramach serwera Apache w prostym i złożonym modelu, a także masowe tworzenie hostów wirtualnych Przystosowywanie serwerów Apache do sprawowania funkcji serwera pośredniczącego; zagadnienia związane z buforowaniem zawartości WWW, odpornością na błędy i testowaniem wydajności, a także tworzenie klastrów serwerów WWW Monitorowanie i zabezpieczanie serwerów Apache Rozszerzanie możliwości serwera Apache poprzez włączanie dodatkowych modułów do obsługi programów w językach Perl, Python, PHP, Tcl, Java, Ruby i protokole WebDAV
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2003-06-10