Anubis, mój przyjaciel

Katalog wystawy malarstwa Joanny Karpowicz.

O Anubisie: Anubis, bóstwo o głowie szakala, w starożytnym Egipcie towarzyszył obrzędom pogrzebowym, pełniąc ważną rolę w procesie przejscia w zaświaty. Jego imię to Anapa lub Ten, który stoi na wzgórzu. W czasach Starego Państwa Anubis był najważniejszym opiekunem zmarłych i miejsc ich pochówku.

Anubis, mój przyjaciel pomaga mi okiełznać lęki. Na płótnach pojawia się w różnych rolach i kontekstach. Pewnego dnia będzie moim litościwym i czułym opiekunem, ale dziś jeszcze pije kawę w małym bistro na rogu. Pracuje w recepcji hotelu, oczekując cierpliwie na przybycie nocnych gości. Ogląda film w kinie, jedząc popcorn. Wiosłuje w łodzi, przewożąc pasażerów na drugi brzeg. Towarzyszy palaczowi w przerwie na fajkę. Ciągle w ruchu, stale podróżuje. Choć bywa i tak, że czeka godzinami w ogrodzie, przy morskiej zatoce. Jest tuż obok, zawsze dla Ciebie.

Joanna Karpowicz

Malarka, ilustratorka, autorka komiksów. Urodzona w 1976. Studiowała na wydziale malarstwa krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych. Studia ukończyła w 2001 r w pracowni profesora Leszka Misiaka. Więcej na www.obrazkovo.wordpress.com.

Informacje dodatkowe o Anubis, mój przyjaciel:

Wydawnictwo: Centrala
Data wydania: 2013-04-01
Kategoria: Komiksy
ISBN: 978-83-63892-16-6

Kup książkę Anubis, mój przyjaciel

Anubis, mój przyjaciel - opinie o książce

Jutro będzie futro
Joanna Karpowicz0
Okładka ksiązki - Jutro będzie futro

Jutro będzie futro to niezobowiązująca historyjka osadzona w realiach miasta New Rome. Zbiegiem okoliczności bohaterów łączy wspólna misja. To pierwsza...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;