Mela i Przemek przyjeżdżają do Warszawy, aby zająć się mieszkaniem wuja. Okazuje
się ono nie tylko luksusowe, ale i niezwykłe. Melania, zgłębia historię domu i odkrywa,
że na ulicy Piusa 17 - dziś Pięknej - przed wojną znajdowała się niemiecka ambasada.
Winda, która znajduje się w budynku, nie tylko przenosi mieszkańców z piętra na piętro,
ale też umożliwia podróż w czasie: z sierpnia 2012 roku do sierpnia 1939 roku. Czy
przybysze z przyszłości zdążą zapobiec wybuchowi II Wojny Światowej? Powieść na
podstawie Juliusza Machulskiego, opowiada i dopowiada losy bohaterów jego najnowszej
komedii „Ambassada”.
"Mam na imię Melania, przepraszam, nie moja wina, chociaż osobom z takim imieniem nie
powinno się przydarzyć to, co mi się przydarzyło. Co innego Joanna, Helena, Maria, niechby
Margaret albo Angela. Ale żeby Melania zmieniła bieg historii? Mnie samej trudno w to
uwierzyć, a teraz będę jeszcze was próbowała przekonać, że to nie blaga, ściema, bujda
ani kit. Ale przysięgam na klapki mojej matki i sandały ojca, że to wszystko prawda. Z
Ribbentropem, Hitlerem, Enigmą i drugą wojną, której w końcu wcale nie było z powodu
pewnego kota. I windy. Oraz szafy."
Informacje dodatkowe o Ambassada:
Wydawnictwo: Agora