Alrauna

Tom 2 cyklu Frank Braun

,Profesor Jakub ten Brinken żyje w świecie bogactwa i etycznego nihilizmu. Sycący się władzą i perwersyjnymi zachciankami, lubuje się w przeprowadzaniu osobliwych eksperymentów.
Tę pozornie stabilną egzystencję zaburza nagłe zjawienie się Franka Brauna, jego siostrzeńca i pyszałkowatego studenta pełnego szalonych pomysłów. Młodzieniec przedstawia wujowi propozycję nie do odrzucenia.
Chcąc zgłębić naturę rzeczywistości, namawia go, aby wcielił w życie średniowieczną legendę o mandragorze. Owa magiczna roślina miała wyrastać z ziemi zapłodnionej nasieniem powieszonego na rozdrożu zbrodniarza. Wkrótce mężczyźni wyruszają na poszukiwania mordercy i bezwstydnej prostytutki.
Tym sposobem rodzi się Alrauna: fascynująca i bezlitosna kochanka, niesamowita femme fatale, despotka i sadystka sprowadzająca na wszystkich wokoło jednocześnie fortunę i śmierć...

Informacje dodatkowe o Alrauna:

Data wydania: 2021-02-01
Tytuł oryginału: Alraune
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Michał Pleskacz, Jadwiga Przybyszewska

Kup książkę Alrauna

Alrauna - opinie o książce

"Alrauna" została wydana w 1911 roku. W epoce modernistycznej była uznawana za dość kontrowersyjne dzieło, co mnie zupełnie nie dziwi, bo i obecnie nieźle zaskakuje i wzbudza ogrom emocji.

Ewers wysnuł opowieść opartą na średniowiecznej legendzie o korzeniu mandragory. Kiedyś wierzono, że ta roślina wyrasta z ziemi zapłodnionej nasieniem powieszonego zbrodniarza. Tajny radca ten Brinken, mający perwersyjnie upodobania i lubujący się w osobliwych eksperymentach za namową siostrzeńca postanawia zrealizować szaleńczą wizję. Tak rozpoczynają się poszukiwania mającego zawisnąć mordercy i niemoralnej prostytutki... W wyniku eksperymentu rodzi się Alrauna... Brzmi ciekawie, prawda? To jest zaledwie okruch tej fascynującej powieści.

Język jakim jest napisana jest pełen archaizmów i w stylu ówczesnej epoki, ale w tym tkwi jego urok. Lektura ta była dla mnie prawdziwą ucztą literacką. Ewers swą opowieść kreuje intrygująco, trochę w formie dokumentu, stopniowo ujawniając fakty. Z ogromnym zaciekawieniem śledzi się losy Alrauny, postaci niezwykle hipnotyzującej i wyuzdanej, o osobowości despotycznej i sadystycznej. Fabuła jest przewrotna, pełno tu intryg, nie da się tu nudzić.

Ta książka jest idealną rzeczą dla miłośników dziwności. Tutaj erotyka przeplata się z makabrą. W dziele tym nie brakuje groteskowych i absurdalnych scen przesiąkniętych czarnym humorem. Stadium ludzkiego szaleństwa i deprawacji, tragicznej egzystencji. Znajdziemy tu wątki łamiące wszelkie konwenanse: androgyniczne, pedofilskie i homoseksualne. Ewers jest mistrzem w charakterystyce ludzi nikczemnych mających zwyrodniałe dusze.

Jest ponadczasowa, obecnie potrafi wzbudzić niepokój. Skłania do refleksji nad etyką, kiedy zostaje przekroczona granica w ohydnych eksperymentach naukowych? Co jest przyczynkiem zła tkwiącego w człowieku?

W eleganckim wydaniu, bogatym w przypisy ułatwiające lekturę. Zamieszczone w środku grafiki dodają klimatu. Warto wspomnieć, że mamy tu wstęp napisany przez Stanisława Przybyszewskiego. Na uznanie zasługuje znakomite posłowie Michała Pleskacza, dzięki któremu poznamy ciekawostki dotyczące tej powieści i życia pisarza.
Uwielbiam takie klasyki w dekadenckim klimacie.

Dama Tyfusowa
Hanns Heinz Ewers0
Okładka ksiązki -  Dama Tyfusowa

Zbiór opowiadań:1. Sukkub (Die Jungfernzeugung)2. Salsa de Tomates (Die Tomatensauce)3. Mamaloi (Die Mamaloi)4. Oblubienica Tophara (Die Topharbraut)5...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;