Alianci (oprawa twarda)

Inne wydania:

II wojna światowa przedstawiana jest jak hollywoodzki western, starcie dobrych kowbojów ze złymi Indianami. Prawdziwa historia nie była jednak wcale czarno-biała. Zbrodnie wojenne popełniały nie tylko państwa Osi, ale również alianci zachodni.

Straszliwe bombardowania dywanowe Hamburga, Drezna i innych niemieckich miast. Rozstrzeliwanie jeńców wojennych. Gwałty i grabieże. Rasistowskie mordy na ludności cywilnej Japonii, których zwieńczeniem była atomowa zagłada w Hiroszimie i Nagasaki.

Piotr Zychowicz pisze o brytyjskich obozach koncentracyjnych dla Burów, ludobójstwie amerykańskich Indian i zachodnich intelektualistach, którzy tuszowali zbrodnie Stalina - Katyń, Gułag i Wielki Głód. A także o tym, jak Anglosasi po wojnie wydali NKWD dwa miliony uciekinierów ze Związku Sowieckiego. Polacy nie byli jedynym narodem zdradzonym przez Churchilla i Roosevelta w Jałcie.

Informacje dodatkowe o Alianci (oprawa twarda):

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2021-07-06
Kategoria: Historyczne

Tagi: Historia

Kup książkę Alianci (oprawa twarda)

Alianci. Opowieści niepoprawne politycznie
Piotr Zychowicz0
Okładka ksiązki - Alianci. Opowieści niepoprawne politycznie

Kolejna część bestsellerowego cyklu ,,Opowieści niepoprawne politycznie". Po Żydach, Sowietach i Niemcach przyszedł czas na Aliantów. II wojna...

Nadchodzi III wojna światowa. Czy Ameryka porzuci Polskę na pastwę Rosji?
Piotr Zychowicz0
Okładka ksiązki - Nadchodzi III wojna światowa. Czy Ameryka porzuci Polskę na pastwę Rosji?

Rywalizacja między wielkimi mocarstwami wchodzi w fazę krytyczną. Czy Stany Zjednoczone pójdą na wojnę z Chinami? Po czyjej stronie stanie Rosja?...