Alfons Mucha i jego świat

Ta bogato ilustrowana książka, zawierająca najpiękniejsze dzieła jednego z najznakomitszych artystów secesji, ukazuje życie i dzieło człowieka, który stał się ikoną sztuki fin de sičcle'u.

W pierwszej części przedstawiono historię artysty, który oczarował świat komercji, oraz jego drogę na szczyty sławy. Od najwcześniejszych lat w rodzinnych Ivancˇicach aż po ostatnie dni życia w okupowanej Pradze prześledzimy wszystkie aspekty jego kariery w miarę jej rozwoju. Następnie, w drugiej części, poczynając od pierwszych paryskich afiszy dla aktorki Sary Bernhardt, przyjrzymy się najbardziej intensywnemu okresowi twórczości Muchy w Paryżu. Oglądając jego dzieła, od plakatów i reklam po ilustracje do książek, prześledzimy stylistyczne i kulturowe zmiany epoki i odnajdziemy źródła ówczesnych inspiracji. Cały tekst jest bogato ilustrowany reprodukcjami najwspanialszych i najsłynniejszych dzieł Muchy, poczynając od afisza do Gismondy z 1894 roku po cykl dekoracji Księżyc i gwiazdy z 1902.

W książce zamieszczono ponad 150 najważniejszych prac graficznych Muchy, stanowi więc ona znakomity przyczynek do wiedzy o tym niezwykle modnym artyście, który nie tylko odniósł prawdziwy sukces komercyjny, ale ma też swoje miejsce w historii światowego malarstwa.

Informacje dodatkowe o Alfons Mucha i jego świat:

Alfons Mucha i jego świat - opinie o książce

Sztuka nowoczesna. Od Moneta do Picassa
Rosalind Ormiston0
Okładka ksiązki - Sztuka nowoczesna. Od Moneta do Picassa

W połowie XIX w. nastąpiły doniosłe zmiany w sztuce. Reakcje twórców na dotychczasowe jej formy oraz dopiero co nakreślone perspektywy nawarstwiały...