Afrykański sen

Tom 0 cyklu Pisane przez życie

Kevin Costner przynosił jej śniadanie do łóżka, Ted Kennedy powierzył jej swoje tajemnice, książę Karol zamówił u niej prywatny pokaz, a książę Albert z Monako jest jej przyjacielem... Wszyscy mężczyźni są u jej stóp.

Tak wygląda życie Tashy, jednej z najsłynniejszych modelek na świecie. Bajka? Łatwo powiedzieć. Świat mody jest jednak niebezpieczny i okrutny: zazdrość, upokorzenia, szantaż, molestowanie seksualne, alkohol, narkotyki... Tasha jest odporna na wszystko, chociaż czuje się bardzo samotna. Sens życia znajduje w działalności charytatywnej na rzecz pogrążonej w nędzy rodzinnej Afryce, o której nigdy nie zapomniała..

Informacje dodatkowe o Afrykański sen:

Wydawnictwo: HACHETTE
Data wydania: 2012-02-01
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Beauté comme une arme
Tłumaczenie: Dagmara Płońska

Tagi: bóg

Kup książkę Afrykański sen

Afrykański sen - opinie o książce

Avatar użytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2019-01-25, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2019,

Szczerze mówiąc nie znam tej modelki. Nazwisko Tasha de Vasconcelos nic mi nie mówi. Być może za mało interesuję się modą.Jednak nazwiska innych modelek wymienionych w tekście nie były m obce.
Nie spodziewałam się wiele po tej książce, ale właściwie była chyba jeszcze gorsza niż myślałam. Przede wszystkim bardzo drętwa i przez to nudna.
Owszem, pokazuje nieco życie modelki od środka. Doceniam też tę kobietę, że nie uległa minusom tego świata (alkohol, narkotyki, seks).
Ale wyznania typu, że wyła z głodu, powodują u mnie pytania o sens takich doświadczeń. Czy naprawdę warto aż tak się poświęcać i w imię czego.
To świat, którego nigdy nie zrozumiem.
Warto przeczytać coś takiego w celach poznawczych, ale ogólne wrażenie
literackie jest bardzo słabe.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;