Adopcja i przywiązanie. Praktyczny poradnik dla rodziców

Książka podpowiada, jak nawiązać bliższe więzi, wypracować szacunek, współpracę, zaufanie i troskę między członkami rodziny adopcyjnej.

Jej wielką zaletą są też opisy różnych przypadków, z jakimi zetknęła się w swojej pracy terapeutycznej autorka. Pomagają one w zrozumieniu zachowania dzieci i uwrażliwiają rodziców na ewentualne dalsze zaburzenia w okresie młodzieńczym. Potrzebom emocjonalnym i poziomom rozwoju przypisane są strategie, jakie rodzice powinni stosować, aby wzmocnić poczucie szczęścia dziecka i jego zdrowie psychiczne. Rodzice otrzymują wiele szczegółowych informacji na temat rozwoju dzieci, zwłaszcza tych, które rozwijają się nieharmonijnie. Książka pokazuje, jak stworzyć takie środowisko, które z każdego członka rodziny wydobędzie to, co najlepsze.

Terapeutka więzi Deborah Gray przedstawia wiele teorii i wyników badań. Delikatnie zachęca, uwrażliwia, wspiera i uspokaja przerażonych rodziców adopcyjnych, jednocześnie dostarcza praktycznych narzędzi rodzinom oraz pracującym z nimi osobom. Wszystko objaśnia za pomocą anegdot i przykładów, by pokazać, jak sugerowane techniki mogą wywoływać pozytywną zmianę.

Informacje dodatkowe o Adopcja i przywiązanie. Praktyczny poradnik dla rodziców:

Data wydania: 2010-09-14
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Attaching in Adoption: Practical Tools for Today's Parents
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Lipińska Marta, Kowalska Maryla, Kot Sylwia

Kup książkę Adopcja i przywiązanie. Praktyczny poradnik dla rodziców

Adopcja i przywiązanie. Praktyczny poradnik dla rodziców - opinie o książce

Avatar użytkownika - mysha
mysha