6 nawyków skutecznego szefa

Czy Twoi podwładni potrzebują jeszcze lepszego szefa?

Jakie umiejętności menedżerów są najbardziej cenione? Jak dostosowywać nagrody i nagany do typów osobowości pracowników? Jak wykrywać i neutralizować źródła konfliktów w organizacji?

Efekty złego przywództwa są widoczne w wielu organizacjach. Nietrudno je wymienić. Najlepsi ludzie odchodzący z firmy. Przewaga indywidualnych działań nad pracą zespołową. Procedury utrudniające wykonywanie obowiązków. Obraźliwe plotki pod adresem przełożonych. Powstawanie wąskich grup wzajemnej adoracji. Klimat intryg i wzajemnych oskarżeń. Konflikty biorące górę nad rozsądną strategią rozwoju.

Takie organizacje prędzej czy później słabną i upadają. Oto, co się dzieje, gdy menedżerowie zaniedbują tak zwaną "miękką" stronę zarządzania. Podejmij środki zapobiegawcze, zanim zaczniesz zauważać podobne objawy słabości w swojej firmie i własnym zespole.

Wychwytuj sygnały ostrzegające o złych relacjach przełożony -- podwładny. Przetestuj swoje umiejętności w zakresie samokontroli i zdolność do obiektywnej oceny sytuacji. Naprawiaj charaktery ludzi trudnych we współpracy. Rozwijaj inteligencję emocjonalną -- intuicję lidera. Buduj relacje wzajemności; przejdź od podejrzliwego nadzoru do zaufania. Znajdź kompromis pomiędzy autokratycznym i demokratycznym stylem zarządzania.

Poszerz swoje zdolności menedżerskie.
Zostań budowniczym relacji międzyludzkich!

Informacje dodatkowe o 6 nawyków skutecznego szefa:

Wydawnictwo: Onepress