Inne wydania:

Bodaj najlepsze momenty sienkiewiczowskiej trylogii to opisy forteli obmyślanych przez imć Zagłobę. Dzięki znajomości ludzkiej psychiki z łatwością zwodził przeciwnika i realizował swoje cele, a także zdobywał szacunek swoich towarzyszy.

W tej książce znajdują się opowieści o czynach ludzi takich jak Zagłoba, o wybitnych dowódcach formatu Lawrence'a z Arabii i mężach stanu jak słynny chiński strateg Zhuge Liang, ale też postaciach fikcyjnych, takich jak dowódca ,,Czerwonego Października".

Książkę 36 forteli polecam w szczególności żołnierzom sił i służb specjalnych, które z założenia realizują swoje misje w nieprzewidywalnym środowisku wysokiego ryzyka. Taktykom i strategom odpowiedzialnym za odnajdywanie dróg wyjścia z beznadziejnych sytuacji, ale i ku przestrodze w obliczu pozornie słabego i przez to lekceważonego przeciwnika.

-- generał Roman Polko, były dowódca jednostki GROM, autor m.in. książki RozGROMić konkurencję

Geopolityka to gra o władzę, a tym samym o przyszłość świata. Plan, rachuby i podstęp decydują o życiu i śmierci, o sukcesie lub klęsce. Tradycje prowadzenia zmagań, definiowania wojny są często zasadniczo różne w kręgu oddziaływania cywilizacji zachodniej i chińskiej. 36 forteli i traktat Sztuka wojny słynnego stratega chińskiej starożytności są dla Chińczyków równorzędnym przejawem tego, co my określamy mądrością Wschodu. A opracowanie Piotra Plebaniaka to znakomity międzykulturowy, okraszony dziesiątkami anegdot podręcznik psychologii konfliktu, w którym chiński dorobek opisany jest językiem współczesnej psychologii. Gorąco polecam.

-- dr Jacek Bartosiak, ekspert geopolityk, autor książki Pacyfik o Eurazja. O wojnie

Informacje dodatkowe o 36 forteli. Chińska sztuka podstępu, układania planów i skutecznego działania/broszura/:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2020-03-03
Kategoria: Socjologia, filozofia

Tagi: Politologia

Kup książkę 36 forteli. Chińska sztuka podstępu, układania planów i skutecznego działania/broszura/

36 forteli. Chińska sztuka podstępu, układania planów i skutecznego działania/broszura/ - opinie o książce

Piotr Plebaniak0
Okładka ksiązki - Oni albo my! 2: Izrael i Bliski Wschód. Tom 2: Zachód kontra świat islamu: Przyszłość Izraela oraz prawidła wojen na Bliskim Wschodzie

,,Konfliktujące agendy" Ten nietypowy termin jest kluczem do zrozumienia logiki konfliktu o supremację nad światem, który toczy się przed naszymi oczami...

Wzorce zwyciężania tom 2. Krytyczne bitwy wielkich mocarstw
Piotr Plebaniak0
Okładka ksiązki - Wzorce zwyciężania tom 2. Krytyczne bitwy wielkich mocarstw

,,Zwycięstwo należy, do wytrwalszego!" Te słowa Napoleona najlepiej opisują zespół cech, które powinien przejawiać dowódca zwyciężający w bitwach. Postronni...

Raj utracony
John Milton