NAJFAJNIEJSZA ENCYKLOPEDIA CIEKAWOSTEK NA ŚWIECIE!
Czy wiesz, że:
- żyrafa może sobie wylizać uszy?
- zęby czyścimy już od tysięcy lat?
- możesz zważyć swoją głowę, wsadzając ją do wiadra z wodą?
- bambus czasem rośnie ponad metr dziennie?
- astronauci sikają do odkurzacza?
W tej niesamowitej książce znajdziesz 321 zaskakujących ciekawostek z biologii, historii, geografii i wielu innych dziedzin.
Świetnie zaprojektowana książka z zaskakującymi, błyskotliwymi ciekawostkami i przecudnymi ilustracjami. Wciąga i bawi czytelnika w każdym wieku.
księgarnia Kinderboekwinkel Kakelbont w Utrechcie
Intrygująca i różnorodna, pełna ciekawostek i humoru!
księgarnia Verhalenhuis w Gandawie
Mathilda Masters jest podróżniczką i odkrywcą. Jej praca polega na poznawaniu nowych kontynentów oraz krajów. Mathilda wie wszystko na prawie każdy temat: o zwierzętach, roślinach, historii, języku i jeszcze dużo więcej.
Louize Perdieus jest utalentowaną i dobrze zapowiadającą się graficzką. Rysuje z dużym poczuciem humoru. W konkursie ilustratorskim Picturale 2015 zdobyła nagrodę Push Prijs. Uwielbia przyrodę i potrafi znakomicie rysować rośliny oraz zwierzęta.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2019-06-19
Tytuł oryginału: 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt
Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy po pierwszej stronie, to ilustracje. Są nieco stylizowane na stare ryciny, ale jak na książkę, która ma być encyklopedią na wspolczesne tematy, to niestety za mało. Przydało by się tutaj sporo zdjęć. Co do treści, to dowiedziałam się bardzo niewiele nowych informacji. Dla dziecka 12-13 lat w sam raz, dla starszych niekoniecznie.
Warto mieć tę książkę na półce we własnym domu. Niesamowicie jest przewracać kolejne stronice i natrafiać na informacje, o których do tej pory nie miało się pojęcia. Dlatego też gorąco polecam ją waszej uwadze. Niby skierowana jest ona do dzieci, jednakże moim zdaniem odbiorcą mogą być czytelnicy w każdym wieku. Wszak w każdym z nas drzemie duch odkrywcy i żądza wiedzy. Ta książka będzie więc jak znalazł, aby zaspokoić ten apetyt i usatysfakcjonować nawet najbardziej wybrednego i wymagającego czytelnika.
Więcej + zdjęcia:
Doskonała encyklopedia ciekawostek na temat środowiska i klimatu. Czy wiesz, że: - to również dzięki rekinom człowiek może przetrwać? - co minutę...
NAJFAJNIEJSZA ENCYKLOPEDIA CIEKAWOSTEK NA ŚWIECIE! Czy wiesz, że: - żyrafa może sobie wylizać uszy? - zęby czyścimy już od tysięcy lat? - możesz...
Przeczytane:2021-06-13, 12 książek 2021,
321 Superciekawych faktów, które trzeba poznać, zanim się skończy 13 lat.
Mathilda Masters
@wydawnictwo_nasza_ksiegarnia
Czy wiesz, że:
• żyrafa może sobie wylizać uszy?
• zęby czyścimy już od tysięcy lat?
• możesz zważyć swoją głowę, wsadzając ją do wiadra z wodą?
• bambus czasem rośnie ponad metr dziennie?
• astronauci sikają do odkurzacza?
W tej niesamowitej książce znajdziemy 321 zaskakujących ciekawostek z biologii, historii, geografii i wielu innych dziedzin. Świetnie zaprojektowana książka z zaskakującymi, błyskotliwymi ciekawostkami i przecudnymi ilustracjami.
Wciąga i bawi czytelnika w każdym wieku.
Intrygująca i różnorodna, pełna ciekawostek i humoru!
Książka została ładnie wydana, z oryginalnymi ilustracjami stylizowanymi na stare ryciny. Ciekawa propozycja – i to nie tylko 12-13 latka.
Ciekawostki są z różnych dziedzin wiedzy. Konkretnie z 12.
Taki podział to bardzo dobry pomysł. Można "ogarnąć" sobie jeden temat, poszukać czegoś więcej - bo same ciekawostki, poza byciem interesującymi i zabawnymi, zachęcają do szukania dalszych informacji na dany temat.
Szczerze polecam nastolatkom i rodzicom. Fajna opcja na dyskusje czy pomoc w szkole. Wartościowa książka w lekkim wydaniu, lubię i polecam.