321 pasjonujących faktów naukowych

321 zaskakujących ciekawostek o kosmosie, zwierzętach i roślinach, matematyce, fizyce, chemii, naukach społecznych, komputerach i technologii.

Czy wiesz, że:

.sierść niedźwiedzia polarnego tak naprawdę nie jest biała?

.czubki palców kurczą się w wodzie, żebyśmy mieli lepszą chwytność?

.można wygrać w ,,Monopoly" za pomocą matematycznych sztuczek?

.środek ołówka jest z tego samego materiału co diament?

.zabawa klockami rozwija mózg?

.odciski stóp pozostają widoczne na Księżycu?

.można drukować 3D za pomocą ,,tuszu" z muszli małży?

Mathilda Masters jest podróżniczką i odkrywczynią. Jej praca polega na odkrywaniu nowych kontynentów oraz krajów. Nie jest to łatwe, ponieważ większość krajów została już odkryta. Mathilda wie wszystko na prawie każdy temat: o zwierzętach, roślinach, historii, nauce, języku i jeszcze dużo więcej.

Angelique Van Ombergen ma doktorat z nauk medycznych i koordynuje badania naukowe w Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA). Jest też związana z Uniwersytetem w Antwerpii jako profesorka wizytująca. Angelique jest żarliwą popularyzatorką nauki, autorką książek dla dzieci i dorosłych z gatunku literatury faktu.

Louize Perdieus studiowała projektowanie graficzne i ilustratorstwo na Akademii Sztuk Pięknych w Antwerpii. Jako ilustratorka freelancerka tworzy zarówno książki dla dzieci, jak i rysunki na zamówienie. Jej ilustracje są wieloznaczne i doprawione humorem - doceniają je ludzie w różnym wieku.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Informacje dodatkowe o 321 pasjonujących faktów naukowych:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2024-11-13
Tytuł oryginału: 321 superslimme dingen die je moet weten over wetenschap

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę 321 pasjonujących faktów naukowych

321 pasjonujących faktów naukowych - opinie o książce

Z tej dość obszernej książki dowiemy się wiele o otaczającym nas świecie.

?        Czy istnieje komenda w kształcie gumowej kaczki?

?        Który kontynent rozciąga się na 4 półkulach?

?        Co tańczące robaki mają wspólnego z fizyką?

?        Czy sól nadaje kolor fajerwerkom?

?        Dlaczego neurolog czerpie inspiracje z muszych nóżek?

Książka posiada wiele ciekawych informacji o kosmosie, zwierzętach, roślinach, komputerach i technice... . Wymieniać tu można właściwie wszystkie dziedziny nauki. Ale chociaż porusza ona trudne dla dzieci tematy, to napisana jest w taki sposób, że nie nudzi, a potrafi zainteresować najmłodszych czytelników.

Do tej pory ukazały się w tej serii:

?        321 superciekawych faktów,

?        321 intrygujących faktów o zwierzętach,

?        321 fascynujących faktów historycznych,

?        123 superciekawe fakty o klimacie,

?        123 superważne fakty o miłości i seksie.

Nie mieliśmy okazji jeszcze poznać żadnej z tych książek, ale myślę, że to zmieniamy. Jeszcze w tak prosty i przystępny sposób nie czytałam publikacji naukowej.

Książka posiada ciekawy układ. Tekst jest w 2 kolumnach na każdej stronie. Nie zabraknie tutaj również ilustracji, ramek i ciekawostek.

Wszystko to sprawia, że książkę czyta się bardzo przyjemnie i z wielkim zainteresowaniem.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk