21.12.12

Do Chel Manu, naukowca i badaczki Majów, a także ich potomkini, zgłasza się niejaki Gutierrez, handlarz artefaktów, by dać jej na przechowanie kodeks majański pochodzący z epoki klasycznej, najstarszy tego rodzaju zabytek na świecie. Jednocześnie doktor Stanton, specjalista z Centrum Badania Prionów, otrzymuje z jednego ze szpitali w Los Angeles informację o pacjencie cierpiącym na zespół śmiertelnej bezsenności rodzinnej, niezwykle rzadką chorobę. Okazuje się, że jest to nierozpoznany dotąd wariant tejże choroby. Do pacjenta, posługującego się językiem Majów, zostaje w charakterze tłumaczki wezwana Chel. Ustala, że pacjent nazywa się Volcy, że mieszka w Gwatemali i że to właśnie on przekazał Gutierrezowi kodeks zabrany z jakiegoś majańskiego grobowca. Volcy umiera, podobnie jak Gutierrez, i niebawem wybucha epidemia, która staje się pożywką dla ludzi wierzących w przepowiedziany przez Majów koniec świata 21 12 2012.

Informacje dodatkowe o 21.12.12:

21.12.12 - opinie o książce

Avatar użytkownika - djas
djas
Przeczytane:2016-08-04, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2016, Mam,
Świetny początek - pierwsze kilkadziesiąt, może nawet ponad setkę stron połknąłem "jednym tchem", potem zaczęło się robić coraz nudniej, pewnie dlatego udało mi się kupić tę książkę za 6 zł. Jednak stosunek jakości do ceny był na tyle zadowalający, że za ten świetny i wciągający początek oceniłem książkę wysoko. Kończyłem z rozpędu nieco rozczarowany, choć na pewno nie było źle. Liczyłem na jakieś elementy fantastyki, ale w miarę mocno stąpaliśmy po Ziemi, więc także tu odczułem malutki niedosyt. Początkowy rozmach kataklizmu też nie był tak wyeksponowany, jak powinien.
Avatar użytkownika - cariota
cariota