Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku

Jedwabny szlak. Otoczony nimbem tajemniczości, budzący baśniowe skojarzenia, przecinający miasta, których nazwy przywołują w pamięci historie z Księgi tysiąca i jednej nocy. Szlak kupców, podróżników i poszukiwaczy przygód, lecz również miejsce spotkań i wymiany myśli filozofów, mistyków, świętych mężów. Droga, którą na zachód podążały jedwab, żelazo i papier, w przeciwnym kierunku - złoto, perfumy i żywność, a w obydwie strony - idee, opowieści i legendy.

"Tysiąc szklanek herbaty" to w gruncie rzeczy nie jest książka o jedwabnym szlaku, lecz raczej o ludziach, którzy nim podążają, i o ludziach, którzy żyją na jego trasie. O ludziach i o spotkaniach z nimi przy tytułowej herbacie. Ta herbata - jak pisze autor - jest zawsze gorąca, tak jak zaproszenie do domu.
Przekonajcie się, jak przebiegały te spotkania i na czym polega prawdziwa magia azjatyckiej gościnności.

Robert "Robb" Maciąg (urodzony w 1974 roku, we Wrocławiu) - z wykształcenia nauczyciel specjalny, z pasji podróżnik i fotograf. Po ukończeniu studiów na Uniwersytecie Gdańskim wyjechał za granicę. Od 2010 roku mieszka znów w Polsce, w okolicach Jeleniej Góry, w Krainie Wygasłych Wulkanów. Uwielbia fotografować ludzi. Jest laureatem konkursu Podróżnik Roku miesięcznika "Podróże" i zdobywcą Travelera miesięcznika "National Geographic". Jest też autorem publikacji Rowerem przez Chiny…, Rowerem w stronę Indii oraz licznych artykułów prasowych. Na co dzień wraz z żoną Anią zajmuje się m.in. fotoreportażem ślubnym. Oboje prowadzą warsztaty o świecie dla szkół oraz fundację Szkoły na końcu świata.

Informacje dodatkowe o Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku:

Wydawnictwo: Bezdroża
Data wydania: 2012-03-15
Kategoria: Podróżnicze

Kup książkę Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku

Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-06-26, Mam,
"Oprócz gościnności i życzliwości to właśnie herbata była wspólnym mianownikiem wszystkich miejsc. W końcu herbata była bardziej gościnna niż alkohol. Po prostu jest bardziej domowa, bardziej osobista." Książka ta wbrew pozorom nie jest tylko o herbatach jakby wskazywał tytuł i okładka jest to tylko pewnego rodzaju łącznik krajów które odwiedzali autor książki wraz z dwojgiem przyjaciół. "W naszej podróży najwięcej było... herbaty. Zastanawiałem się długo, co było łącznikiem tych wszystkich miejsc, które tworzyły Jedwabny Szlak, i jakkolwiek bym kombinował, zawsze padało na herbatę. Od Damaszku przez Azję środkową do Chin. Od yerba mate sprzedawanej ku naszemu zaskoczeniu na syryjskich bazarach, przez aromatyczną czarną w Turcji i Iranie, do tej z mlekiem i solą w górach Pamiru. Na stacjach benzynowych w domach czy na wygodnych tapczanach (...)" W książce jest opisana podróż jedwabnym szlakiem który obejmuje: Syrię, Turcję, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadżykistan i Chiny. W książce pojawiają się elementy zabawne np próby porozumienia między trójką polaków a tamtejszą ludnością, są przemyślenia, ale ogólnie cały tekst jest prosty i zrozumiały jakby przyjaciel opowiadał o swoich wakacjach. Książka jest ślicznie zilustrowana, kolorowe zdjęcia miejsc i sytuacji właśnie opisywanych, są wspaniałym pomysłem, gdyż podczas czytania możemy porównać nasze wyobrażenia z rzeczywistością. Dodatkowo plusem tej książki jest na pewno opisanie w osobnych rozdziałach wielu państw, polecam serdecznie przeczytanie całej książki, jednak jeśli kogoś nie interesuje jakieś państwo, a z kolei o innym chce się dowiedzieć jak najwięcej może bez problemu przenieść się do interesującego nas kraju. Nie jest to książka z morałem jednak jeśli chcemy wybrać się w jakąś podróż może okazać się znacznie skuteczniejsza niż nie jeden podróżnik. Kiedy czytałam tą książkę miałam ochotę wyruszyć do tamtych krajów i poczuć się, tak jak autor książki, wolną, skosztować wspomnianych przez autora herbat (których jestem wielką miłośniczką). Żyć z dnia na dzień, robić co się zechce. Polecam ją wszystkim zwłaszcza miłośnikom podróży zwykłych i tzn. "palcem po mapie". :)
Avatar użytkownika - pokooj36
pokooj36
Przeczytane:2013-01-25, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,
Razem z Robertem i Anią pokonujemy wspólczesny Jedwabny Szlak. Na rowerach. Podróżujemy przez bezdroża chińskie i irańskie, tadżyckie i Uzbekistanu. Dla autora najważniejsze w tej wyprawie nie będą zabytki, kolejne ruiny, które wcale się nie różnią od tych z plakatu reklamowego i widokówek. Najważniejsi będą ludzie, ich chęć pomocy podróżującym, bez żadnych zobowiązań. Bo w każdym klimacie, i wysoko w górach, gdzie nawet trawa nie chce rosnąć, i kilka metrów poniżej poziomu morza, nad słonym jeziorem i w ruchliwych okolicach, ludzie są tacy sami - zainteresowani rozmową, przyjacielscy i chcący poznać innych. I z tej perspektywy poznajemy tajemnice szlaku, który przemierzali kupcy i handlarze.
Avatar użytkownika - ShirinKa
ShirinKa