Nowy leksykon sztuki chrześcijańskiej

Nowy leksykon sztuki chrześcijańskiej wykracza swoją zawartością poza tradycyjne wydawnictwa tego typu: oprócz haseł poświęconych ikonografii oraz objaśnieniom terminów z zakresu architektury, sztuk plastycznych i rzemiosła artystycznego zawiera również syntetyczne omówienia sztuki różnych epok, kontynentów i miast, dziedzictwa artystycznego tych wspólnot zakonnych i zgromadzeń, które poprzez swoją działalność odcisnęły znaczące piętno na rozwoju sztuki i architektury nie tylko europejskiej, a także hasła dotyczące bardziej szczegółowych, a niezwykle ważnych zagadnień, jak np. proces kształtowania się bazyliki chrześcijańskiej, sztuka reformy katolickiej i protestanckiej, początki i rozwój paleografii oraz archeologii chrześcijańskiej czy problemy związane z konserwacją i przystosowaniem liturgicznym świątyń. Cennym uzupełnieniem owych haseł są ilustracje i rysunki publikowane w tekście oraz zdjęcia prezentowane aż na stu dwudziestu stronach.

Odbiorcy:
- wszyscy, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę z zakresu historii sztuki i kultury chrześcijańskiej
- uczniowie, studenci i osoby profesjonalnie zajmujące się zarówno sztuką, jak i historią chrześcijaństwa.

Dlaczego warto przeczytać tę książkę?
- to niezwykle cenny przewodnik po wielowiekowym dziedzictwie chrześcijańskiej kultury, które w znacznej mierze jest tożsame z historią i sztuką świata zachodniego
- przywołując wiele przykładów dzieł sztuki, przybliża specyfikę obrazów, symboli i znaków, które są właściwie wszechobecne w naszym kręgu kulturowym
- zebrany w jednym tomie ogrom informacji, rzetelnie opracowanych i atrakcyjnie zilustrowanych.

Informacje dodatkowe o Nowy leksykon sztuki chrześcijańskiej:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2013-04-10
Kategoria: Encyklopedie, słowniki, leksykony
ISBN: 978-83-7442-051-8

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Nowy leksykon sztuki chrześcijańskiej

Nowy leksykon sztuki chrześcijańskiej - opinie o książce

Łódź. Plan miasta
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Łódź. Plan miasta

Plan miasta Łodzi w sali 1:21 000, plan centrum 1:10 000 i mapa okolic 1:200 000....

Nowe repetytorium. Słownictwo i ćwiczenia język angielski
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Nowe repetytorium. Słownictwo i ćwiczenia język angielski

Repetytorium do nauki słownictwa i słownik tematyczny w jednym. 1800 najważniejszych słów angielskich i ich 2000 podstawowych znaczeń. Urozmaicone ćwiczenia...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk