Recenzja książki: Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Wśród ogromnej liczby pojawiających się na rynku książek kucharskich trudno znaleźć taką, która w pełni spełni oczekiwania czytelnika. A wymagań tych jest sporo: oczekujemy niebanalnych, ale prostych i szybkich przepisów, chcemy, by towarzyszyły im piękne fotografie, inspirujące do efektownego podania potrawy oraz by składniki dań były – chociaż sezonowo – dostępne i mieściły się w rozsądnych granicach cenowych. Jeśli zależy nam, by książka spełniała powyższe oczekiwania, czeka nas nie lada wyzwanie. Jeśli jednak krąg naszych poszukiwań zawęzimy do jeszcze węższych granic i poszukiwać będziemy pomysłów na dania wegetariańskie, z pomocą przyjdzie nam publikacja Magdaleny Cielengi-Wiaterek.

Zielenina na talerzu to książka kierowana nie tylko do wegetarian, ale także do osób, które chciałyby „ulepszyć” swój jadłospis i - przede wszystkim - zacząć jeść zdrowiej. Autorka już na samym początku podkreśla, że nie jest dietetykiem, lecz zakochaną w zdrowej kuchni wegetarianką, zatem jakiekolwiek drastyczne kroki związane z nagłą zmianą diety i przyzwyczajeń kulinarnych powinny być skonsultowane ze specjalistą w tej dziedzinie. 

Niemniej jednak książka Magdaleny Cielengi-Wiaterek zabiera czytelnika w pełną aromatów podróż po kuchni wegetariańskiej, która – co stanowi ogromną zaletę publikacji – korzysta z bogactwa polskich, sezonowych składników. Dzięki takim założeniom Zielenina na talerzu nie tylko inspiruje do stawiania pierwszych kroków w „zielonej” kuchni, ale również publikacja jest bardzo przejrzysta i czytelna. Ogromnym atutem książki jest jej podział na rozdziały związane z poszczególnymi porami roku oraz - dodatkowo - także na podrozdziały dotyczące dań serwowanych na śniadania, obiady i kolacje. Nie musimy martwić się, że wybrane przez nas w połowie grudnia pięknie prezentujące się danie możemy przygotować jedynie wiosną, kiedy wchodzące w jego skład elementy są dostępne i co najważniejsze – świeże oraz pochodzą od regionalnych dostawców. Autorka pozostawia jednak czytelnikom spore pole do popisu. Prezentowane w książce pomysły na „słodkie” śniadania możemy wykorzystać jako inspirację do stworzenia wspaniałych deserów, a lekkie warzywne sałatki zamiast na obiad możemy zjeść nieco później – na podwieczorek czy kolację.

Przygotowane przez Magdalenę Cielengę-Wiaterek przepisy na kolejne dania są jasno i czytelnie opisane. Nawet osoby, które w kuchni jedynie „podgrzewają” gotowe dania, bez trudu przygotują większość prezentowanych przez autorkę posiłków. Wbrew powszechnie panującej opinii i błędnym stereotypom, książki nie zalewa fala dań z sałaty i marchewki. Wśród niewielu „typowych”, zielonych sałatek w książce znajdziemy przede wszystkim pomysły na dania niebanalne: słodkie jagodzianki, kotleciki z kalafiora (do złudzenia przypominające „mielone”), kakaowe naleśniki czy pełnoziarniste chleby. Kuchnia wegetariańska daje niegraniczone pole do popisu. Wystarczy umiejętnie łączyć smaki, a powstałe dania niejednokrotnie nas zaskoczą.

Każdemu przepisowi towarzyszą profesjonalne i wykonane z ogromną dbałością o szczegóły fotografie. Zdjęcia zachęcają do przygotowania przedstawionych w książce dań, ale też stanowią podpowiedź dotyczącą sposobu podania i prezentacji potrawy na stole i talerzu. W przeciwieństwie do większości opublikowanych w ostatnim czasie pozycji dotyczących kuchni, wydawca zrezygnował z kredowego, błyszczącego papieru na rzecz papieru pogrubionego, lecz beżowego, przypominającego nieco stare książki kucharskie. Wszystkie jednak strony utrzymane są w pełnym kolorze. 

Zielenina na talerzu to mocna pozycja wśród publikacji kulinarnych – nie tylko wegetariańskich - jakie ukazują się w ostatnim czasie na rynku księgarskim. Warto poprawić bądź urozmaicić swój jadłospis, jeść zdrowo oraz korzystać z produktów regionalnych i sezonowych, a książka Magdaleny Cielengi-Wiaterek będzie w realizacji tego celu bardzo pomocna.

Kup książkę Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie
Książka
Inne książki autora
Zielenina party. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie
Magdalena Cielenga-Wiaterek0
Okładka ksiązki - Zielenina party. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie

W trzeciej swojej książce autorka Zieleniny na talerzu i Zieleniny bez glutenu udowadnia, że rezygnując z mięsa można ucztować nie tylko smacznie, ale...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy