Recenzja książki: Wytrwaj przy mnie

Recenzuje: Patryk Obarski

Czy miłość można odnaleźć w… wozie strażackim? I czy pomimo trudnych doświadczeń z przeszłości, warto zaufać drugiej osobie? Na te pytania odpowiedzi szuka bohaterka  Wytrwaj przy mnie – nowej książki Katarzyny Muszyńskiej.

Powieść przedstawia losy Mii, młodej, ambitnej dziennikarki, spełniającej się zawodowo w jednej z gazet Chicago. Chociaż na co dzień w pracy dziewczyna spotyka się z wieloma ludźmi, to prywatnie jest introwertyczką, wolącą spędzać czas samotnie z książką i butelką wina.

Pewnego dnia kobieta przygotowuje materiał na temat znanego strażaka, Jacksona Fletchera, który w mieście uchodzi za prawdziwego bohatera. Chociaż mężczyzna początkowo nie robi na niej pozytywnego wrażenia, wkrótce dostaje szansę, by lepiej go poznać.

Mia początkowo nie chce nawiązywać żadnej relacji z Fletcherem, jednak pożądanie bywa znacznie silniejsze od głosu rozsądku. Dziennikarka i strażak stawiają na prosty układ –  łączyć ma ich jedynie seks bez zobowiązań. Ten plan szybko jednak wymyka się spod kontroli.

Nowa książka Katarzyny Muszyńskiej zabiera czytelników w zupełnie nowe rejony – nie tylko geograficzne, ale i literackie. Wytrwaj przy mnie to sprawnie napisana opowieść o miłości z elementami prozy obyczajowej.

W Wytrwaj przy mnie autorce udaje się wykorzystać wszystkie składniki, potrzebne do stworzenia dobrej historii. Wątek romansu dominuje w powieści, ale uzupełnia go dobrze zarysowana historia głównej bohaterki oraz nieco pikantne sceny erotyczne. Pojawiają się też zwroty akcji, przypominające nieco te znane z fikcji sensacyjnej. Te elementy, połączone ze sobą, składają się na atrakcyjną dla czytelników historię.

W powieści ważna jest narracja, a ta w Wytrwaj przy mnie nie nuży, za to nadaje historii Mii dobre tempo. Książkę Katarzyny Muszyńskiej czyta się szybko i z ogromną przyjemnością. To lektura, która – choć bazuje na znanych rozwiązaniach fabularnych – przykuwa uwagę czytelnika.

Chociaż Wytrwaj przy mnie to książka, której akcja rozgrywa się poza granicami Polski, jednak Katarzyna Muszyńska świadomie osadziła fabułę właśnie w tym miejscu. Narrator powieści orientuje się w topografii miasta; zaprezentowana przestrzeń nie została spłycona, zamiast tego stając się urozmaiceniem.

Wytrwaj przy mnie to sprawnie napisany romans z interesującą fabułą. Poszukując przyjemnej i niewymagającej, a jednocześnie zajmującej lektury, warto sięgnąć po powieść Katarzyny Muszyńskiej.

Tagi: obyczajowe

Kup książkę Wytrwaj przy mnie

Zobacz opinie o książce Wytrwaj przy mnie
Książka
Wytrwaj przy mnie
Katarzyna Muszyńska
Zielarka
Katarzyna Muszyńska0
Okładka ksiązki - Zielarka

W każdej legendzie tkwi ziarnko prawdy. Przez całe życie Marena wiedziała, że nie będzie jej wolno zakochać się i założyć rodziny. Nigdy nie opuści Góry...

Randka z Arlo
Katarzyna Muszyńska0
Okładka ksiązki - Randka z Arlo

Ona na samo słowo randka czuje niechęć i ucieka gdzie pieprz rośnie. On po nieudanym małżeństwie unika poważnych relacji. Ona jest zatrudniona w rodzinnej...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk