Recenzja książki: Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów

Recenzuje: Katarzyna Kurowska

Trudno zaklasyfikować tę publikację. Nie jest to książka kucharska, choć trochę przepisów znajdziemy. Nie jest to encyklopedia kulinarna, choć kilka pojęć i trochę historii tam zostało przybliżone. Nie jest to album, choć graficzna strona dominuje nad treścią. Jak głosił podpis na okładce jest to „Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów”. I jest w tym racja, jednak nie jest to historia polskiego smaku, mimo iż pojawia się tam plansza z najstarszymi książkami kucharskimi oraz rozdział poświęcony przysmakom PRL-u. Książka o wszystkim, a zarazem o niczym konkretnym. Może stanowić kompendium ciekawostek i jakieś wiedzy (choć nie zawsze rzetelnej i zweryfikowanej) o polskiej kuchni, przy czym ich data przydatności jest krótka, a w niektórych przypadkach nawet już minęła. Bo kulinaria są bardzo dynamicznym zjawiskiem, moda przemija, trendy się zmieniają, a co za tym idzie, świadomość żywieniowa Polaków rośnie, a ich decyzje konsumenckie są odległe od tych podjętych przed rokiem.

Polak NieNażarty zdaje się być typową publikacją stworzoną na fali popularności książek o jedzeniu. Ta jednak pod atrakcyjną wizualną formą nie wznosi nic wartościowego w tej dziedzinie. Podane informacje raczej nie wykraczają poza wiedzę przeciętnego Polaka, może poza statystycznymi diagramami dotyczącymi zwyczajów konsumenckich, na które, mimo iż szybko tracą na aktualności, ludzie i tak będą się powoływać przez kolejne pięć lat. Ponadto nie do końca zrozumiały jest dla mnie dobór tematów, np. dlaczego autorka poświęcając rozdziały poszczególnym rodzajom mięsa, rybom, serom, słodyczom, pieczywu i warzywom nie napisała nic o owocach i polskim sadownictwie? Dlaczego wymieniając najważniejsze książki kucharskie, nie wspomniała o kultowej Kuchni polskiej Stanisława Bergera, która zdominowała domowe księgozbiory w PRL-u, bardziej znana niż publikacje Hanny Szymanderskiej? Podobnych braków można zauważyć więcej, na podstawie czego można wysnuć wniosek, że Gosia Molska, obracająca się w środowisku kucharzu, postanowiła się ograniczyć do wiedzy, którą już posiadła i którą łatwo posiąść przeglądając najpopularniejsze raporty i kilka popularnonaukowych publikacji, nie czując potrzeby jej pogłębienia przez bardziej fachowe opracowania.

Można tę książkę potraktować jako wstępny przewodnik po polskiej współczesnej kulturze kulinarnej, być może dzięki niej odkryjemy nieznany nam jeszcze lokal w Warszawie, poznamy nowy regionalny przysmak, który nawet spróbujemy przyrządzić, dzięki zamieszczonym przepisom. Polak NieNażarty jest atrakcyjną publikacją do przeglądania, podczytywania, poznania ciekawostek, którymi będziemy mogli zabłysnął w towarzystwie. Pomijając nikłą wartość merytoryczną tej książki, jej bardziej zauważalną wadą jest niedbalstwo korekcyjne przejawiające się ogromną ilością literówek i braku lub nadmiaru spacji (błędów, które każdy edytor tekstu podkreśli).

Kup książkę Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów
Autor
Recenzje miesiąca
Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak
Kobiety naukowców
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy