Recenzja książki: Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Z pojęcia fizyka cząstek elementarnych wieje tajemniczością: rąbka sekretu uchyla Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat, pozwalając każdemu, nawet umysłom nieco mniej ścisłym, zrozumieć trudne pojęcia oraz zachodzące we wszechświecie zjawiska.

Wraz z Suzie Sheehy czytelnik najpierw udaje się do laboratorium w Würzburgu, gdzie w 1896 roku samotny geniusz, dociekliwy fizyk Wilhelm Röntgen odkrył możliwość oglądania wnętrza ludzkiego ciała przy użyciu promieni X (nazwanych na jego cześć promieniami rentgenowskimi), potem przekracza progi kolejnych laboratoriów, poznając efekty eksperymentalnej pracy naukowców: odkrycie elektronu, struktura i rozszczepienie atomu, promieniowanie kosmiczne oraz synchrotronowe, mechanika kwantowa, sztuczne wytwarzanie promieniotwórczości, terapia cząsteczkowa, odkrycie neutrina, kwarków i bozonów, a także sieć WWW oraz LHC (Wielki Zderzacz Hadronów – rodzaj mikroskopu pozwalający badać świat w minimalnych skalach) – wszystko to opisuje, wyjaśnia i uzasadnia zachodzące we wszechświecie zjawiska, pozwalając tym samym lepiej je zrozumieć.

W przeprowadzonej przez Suzie Sheehy analizie dwunastu eksperymentów mieści się multum wiedzy z dziedziny fizyki cząstek elementarnych (trudna wiedza przekazana w ciekawy sposób staje się łatwiejszą do przyjęcia). Opisy poszczególnych eksperymentów – ich dokładny przebieg oraz przełomowe efekty – na zawsze zmieniły oblicze fizyki i rozumienie wszechświata, obaliły wiele mitów, odmieniły znaczenie zjawisk, a także umożliwiły rozwój technologii zmieniającej ludzkie życie. Wytrwali w prowadzonych badaniach naukowcy (fizycy, astrofizycy, chemicy, radiochemicy), stosowane przez nich metody i technologie oraz uzyskane efekty, a także hipotezy, koncepcje, teorie, spostrzeżenia, inicjatywy, projekty badawcze (również tajne) i eksperymenty (także podziemne) – wszystko to, znacznie przyczyniając się do odkrywania tajemnic natury (choć wiele jeszcze pozostaje nieodkrytych), systematycznie wykorzystywane jest w różnych obszarach życia.

Zrozumienie treści publikacji Wydawnictwa Zysk i S-ka, mimo obecności w niej zagadnień trudnych, ułatwia interesujący sposób przekazu. Są w lekturze ciekawie przedstawione wydarzenia z przeszłości, bardziej lub mniej znane fakty i ciekawostki, daty, nazwiska (nazwiska naukowców oraz opisy dokonanych przez nich odkryć służą zarówno powtórce, jak i pogłębieniu wiedzy zdobytej podczas nauki szkolnej), wielkości, liczby, jednostki, oznaczenia, skróty. Fachowe pojęcia zostały wyjaśnione. Pomocą służą obszerne przypisy końcowe (z podziałem na rozdziały, wyjaśniające i bibliograficzne) oraz alfabetyczny indeks. Wcięcia w tekście dodają lekturze przejrzystości.

Przez ścisłowców treść książki Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat zostanie przyjęta z radością, pozostałym zaś pomoże zachodzące zjawiska zrozumieć i zapamiętać.

Tagi: fizyka

Kup książkę Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat

Zobacz opinie o książce Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat
Kyle
T.M. Piro