Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat

Magiczna podróż po wielkich eksperymentach definiujących najbardziej niesamowite stulecie w historii fizyki

Od tysiącleci ludzie zadają pytania dotyczące natury materii. W XX wieku ciekawość ta doprowadziła do bezprecedensowego wybuchu odkryć naukowych, które zmieniły bieg historii.

W książce Kwintesencja wszystkiego Suzie Sheehy przedstawia sylwetki ludzi, którzy dzięki połączeniu geniuszu, wytrwałości i szczęścia przeprowadzili te przełomowe eksperymenty: od fizyków, którzy szybowali balonami na ogrzane powietrze w poszukiwaniu nowych cząstek, po nieoczekiwane odkrycie promieni rentgenowskich w niemieckim laboratorium. Autorka pokazuje równocześnie, w jaki sposób te eksperymenty wpłynęły na niezliczone aspekty naszego dzisiejszego życia. Radio, telewizja, chipy w naszych smartfonach, skanery MRI, sprzęt radarowy i kuchenki mikrofalowe, żeby wymienić tylko kilka: wszystko to było możliwe dzięki naszej determinacji, aby zrozumieć i kontrolować to, co widoczne dopiero pod mikroskopem.

,,Po lekturze tej książki na nowo zakochałem się w fizyce. Dbałość Sheehy o szczegóły widać na każdej stronie, a jednak w sposobie, w jaki podkreśla pasję, zapał, pomysłowość i ostatecznie czysty triumf nauki w odkrywaniu tajemnic natury, widać niezwykłą lekkość".

Jim Al-Khalili, autor Radości nauki

Informacje dodatkowe o Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2024-04-30
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: The Matter of Everything: Twelve Experiments that Changed Our World

Tagi: fizyka

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat

Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk