Historia Polski – fascynująca opowieść o intrygach, zakulisowych rozgrywkach, niewyobrażalnym bogactwie i wielkich podłościach. Ponad tysiąc lat zdarzeń, które były udziałem ludzi małych, wielkich i potężnych. I wspaniałych – jak kolejni potomkowie rodu Jagiellonów, który choć panował w naszym kraju zaledwie dwieście lat i był dynastią zatwierdzanych władców, chyba najmocniej i najwyraźniej zostawił swój ślad zarówno w kulturze, sztuce, architekturze, jak i w modzie oraz sztuce kulinarnej.
Tym razem Sławomir Koper, popularyzator historii, zaprasza czytelników w podróż po (głównie) Polsce śladami Jagiellonów, pokazując miejsca nieoczywiste, nieznane, podkreślające fenomen tej dynastii. Jagiellonowie byli bowiem niezwykli. Oczywiście, ich kariera w polityce nie zaczęła się wraz z osadzeniem na krakowskim tronie Władysława Jagiełły. Sam król, mąż Andegawenki, pochodził z walecznego i znanego litewskiego rodu, którego przodkowie już wcześniej wiązali się poprzez małżeństwa z Koroną. Jednak czasy Kazimierza Jagiellończyka, syna Jagiełły, który przez dalekowzroczny mariaż z Elżbietą Rakuszanką i doskonałą politykę wobec państw ościennych pozyskał dla rodziny trony w Czechach, na Węgrzech, na Litwie i zapewnił wpływy na kolejnych europejskich terenach ugruntowały pozycję rodziny w Europie. Choć ostatni Jagiellon na polskim tronie – Zygmunt August – zapisał się w powszechnej pamięci narodu jako nieszczęśliwie zakochany w Barbarze Radziwiłłównie król, to jednak dzięki jego staraniom i Unii Lubelskiej, Litwa i Korona stały się jednością na miarę współczesnej Unii Europejskiej.
Sławomir Koper, tym razem z nastoletnim synem, podróżuje po terenach dawnego Królestwa, rozpoczynając od słowackiej Lewoczy, gdzie w 1494 roku spotkali się władcy Polski, Litwy, Czech i Węgier, czterej bracia Jagiellonowie: Władysław (król Czech i Węgier), Jan Olbracht (król Polski), Zygmunt (późniejszy król Polski) i Fryderyk (arcybiskup gnieźnieński). Zabrakło Aleksandra, jednak jego decyzje w sprawie, w której odbyło się spotkanie, zostały już wcześniej ustalone. Bracia debatowali nad problemem, który miał olbrzymi wpływ na politykę rodziny aż do jej wygaśnięcia – zagrożenie ze strony rosnącej potęgi tureckiej. To stosunek do krewkich Osmanów decydował o tym, jakie działania podejmowali kolejni władcy na polskim tronie, jakie zawierali sojusze, jak starali się uniknąć wojen, które nie były jedynie wojnami o wpływy, ale postrzegano je jako starcie religii i kultur.
Choć terytorium, którym władali Jagiellonowie, było królestwem wolnym od wojen religijnych i słynęło z tolerancji wobec ruchów reformatorskich – nic dziwnego, w jednym organizmie zamieszkiwali ze sobą katolicy, prawosławni, Żydzi i protestanci – wizja utraty ziem na rzecz sił Islamu była groźna i realna.
Świat Jagiellonów to nie tylko włoskie przysmaki, renesansowe zamki i moda na bufiaste rękawy u kobiecych sukien. To schyłek panowania Krzyżaków na sąsiadujących z Koroną ziemiach, ich sekularyzacja i – wreszcie – hołd złożony królowi polskiemu przez Albrechta Hohenzollerna Zygmuntowi Staremu w 1525 roku w Krakowie. Hołd złożony przez siostrzeńca wujowi, bo ostatni mistrz zakonu w Polsce był synem siostry Zygmunta Starego. To czasy założenia protestanckiego uniwersytetu w Królewcu (ówczesnej Knipawie), którego powstania nie chciał poprzeć papież, a którego utworzenie wsparł Zygmunt August. To założenie Rakowa, zadziwiającej wspólnoty, w której ludność cieszyła się tolerancją religijną i została zwolniona z podatków i gdzie powstał Katechizm rakowski, będący jednym ze źródeł konstytucji amerykańskiej. To – wreszcie – czasy niezwykłej dynastii Gryfitów na polskim Pomorzu, która wyginęła (podobno) w wyniku klątwy, rzuconej przez piękną wiedźmę na niewiernego kochanka.
Sławomir Koper pokazuje Polskę, która fascynuje i intryguje. Prowadzi przez historię, snując opowieści o niezwykłej codzienności, gdzie awantury o ser na dworze królowej Bony bywały przyczyną kłótni o zasięgu międzynarodowym, a romanse i prawdziwe miłości stawały się przyczyną kłotni na sejmach. Ukazuje, jak wspaniałe były to czasy i jak niewiele z tego dowiadujemy się na lekcjach historii w szkołach. Podróżując z synem, odpowiadając na jego pytania, zachęca do poznawania Polski z innej perspektywy, w której pasja miesza się z zachwytem.
Bardzo polecam – ta książka to idealna inspiracja do rozpoczęcia wakacyjnych podróży.
Kolejna porcja smakowitych historii dotyczących klasyków literatury. Pierwszy zbiór opowieści p.t. „Sekretne życie autorów lektur...
Przewodnik historyczny śladami Polaków po Litwie, Łotwie, Estonii i Białorusi, czyli krajach tworzących historyczne Wielkie Księstwo Litewskie i...