Nikt, nawet człowiek o najbardziej rozbudowanej wyobraźni, nic pewnego nie może powiedzieć o przyszłości. Spojrzenie filozoficzno-historyczne przedstawia znakomite opracowanie Historie przyszłości, w którym David Christian, prowadząc czytelnika ku przyszłości najbardziej prawdopodobnej, odpowiada na pytanie Co nas czeka? Czas zatem wyruszyć w nieznaną, otoczoną tajemnicą podróż.
Każda z czterech części skupia uwagę czytelnika na kwestiach ważnych, ściśle ze sobą związanych, tworzących ciąg przyczynowo-skutkowy: od rozważań dotyczących przyszłości w ogóle, poprzez sposoby radzenia sobie z niepewnością jutra (w przypadku człowieka – świadome myślenie), do wyobrażeń dotyczących kolejnych (stu?, miliona?) lat. Wnikliwa treść poszczególnych części daje wiele do myślenia, do czego w dużej mierze przyczynia się przelana na karty książki myśl filozoficzno-teologiczno-naukowa: filozofia czasu (wraz z przyszłością w czasie), zarządzanie przyszłością przez komórki oraz organizmy wielokomórkowe (bakterie, rośliny, zwierzęta) i nowatorstwo w ludzkim myśleniu o przyszłości (epoka fundacyjna, agrarna, nowożytna). Próby zrozumienia przyszłości autor opiera na badaniach dotyczących przeszłości, dowodząc tym samym istnienia związku pomiędzy nimi (w przeszłości tkwią wskazówki dotyczące przyszłości).
Publikacja Wydawnictwa Zysk i S-ka to solidna dawka wiedzy przekazanej w sposób prosty, ciekawy i obrazowy. Posiłkując się przemyśleniami filozofów (również starożytnych) oraz wynikami wieloletnich badań futurologów, archeologów, antropologów, biologów, kosmologów, historyków i wielu jeszcze innych specjalistów, David Christian przedstawia argumenty, wnioski, historyczne schematy, sugestie, spekulacje, koncepcje, debaty, prawa, zasady, cykle, teorie, utopie, a także oparte na futurologicznych opracowaniach globalne scenariusze na najbliższą przyszłość (załamanie, kurczenie się, zrównoważony rozwój, wzrost). Są trendy zawierające wskazówki na temat przyszłości ludzkości (wzrostowe, stabilizacyjne, polityczne) oraz opowieści z ksiąg religii Wschodu. Są nazwiska, daty, wieki, liczby, tabelki, wykresy, rysunki, ilustracje, fragmenty utworów poetyckich. Są i propozycje działań, które należy podjąć, aby przyniosły jak najlepsze efekty na najbliższe tysiąc lat. Pomocą służą przypisy końcowe (z podziałem na rozdziały), słowniczek (z dwoma głównymi typami haseł), bibliografia cytowanych źródeł oraz indeks.
Warto zapoznać się z interesującą treścią książki Historie przyszłości, przecież nieznajomość jutra (nie wiemy, Co nas czeka?) zobowiązuje człowieka korzystającego z dóbr tego świata (i z wolnej woli) do przemyślanych, najlepszych przyszłościowo, decyzji.
Urzekająca historia wszechświata - od zarania dziejów po odległe krańce przyszłości. Większość historyków badając najmniejsze okruchy dziejów, podkreśla...