Czerwone niebo nad Wołyniem to przejmująca opowieść o losach rodziny Kozińskich, zamieszkujących „od zawsze” na Wołyniu, na Kresach Wschodnich. Autorka z pasją maluje obraz polskich wsi otoczonych ukraińskimi osadami i miasteczkami. Barwna mieszanka kulturowa sąsiadujących ze sobą Polaków, Ukraińców i Żydów stworzyła idylliczną krainę, w której miłość stawała się główną przyczyną kłopotów bohaterów. Cierpieli, gdy spadało na nich gwałtowne uczucie, odbierające sen i pragnienie życia. Niczym bukoliczni bohaterowie, żyjący w sielankowej rzeczywistości, dzień po dniu pędzili życie, któremu obce były doniesienia z wielkiego świata. Wszystko to runęło w chwili, gdy do głosu doszły siły, burzące ten uroczy świat, przynosząc obce idee, stające się podglebiem do zrodzenia się wrogich obozów, czyniących z dawnych przyjaciół wrogów.
Barbara Iskra Kozińska nie bez powodu przyjmuje taką koncepcję swojej opowieści. Korzystając ze wspomnień dziadka, wraca za sprawą książki w mocno wyidealizowany świat jego młodości, w pełną nostalgii rzeczywistość, która – na zawsze utracona – zyskała status utopijnej krainy szczęścia, które zostało zniszczone przez świat zewnętrzny. Autorka nie unika wskazania źródeł tego fermentu, który – choć zainicjowany z zewnątrz – tlił się od dawna w opisywanym przez nią świecie. Podział na wioski polskie i ukraińskie, niechęć do łączenia rodzin obu narodowości, a nawet bójki pomiędzy męską młodzieżą, polską i ukraińską, będące czymś więcej niż jedynie zwyczajowym okazywaniem niezadowolenia z prób naruszania niepisanych granic, istniały w tym środowisku od zawsze. Tych ludzi dzieliło wszystko, nie tylko granice zamieszkiwanych wsi. Dwa różne języki, dwa różne wyznania, dwa różne marzenia o przyszłości. W takim tyglu nie mogło nie zawrzeć. Różnice kulturowe i majątkowe stawały się dodatkowym elementem zapłonowym, na którego skutki nie trzeba było zbyt długo czekać.
Agresja ZSRR na Polskę i potem, wraz z atakiem Niemiec na ZSRR, uaktywnienie się nacjonalistycznych sił ukraińskich, wywołały pożar, którego nic już nie mogło ugasić.
Opowieść o rodzinie Wincentego i Michaliny Kozińskich, śluby ich dzieci i członków rodziny, barwne opisy obyczajów, potraw, świąt i zwykłego codziennego wiejskiego życia są tłem dla refleksji nad tym, że osobiste urazy często znajdują sprzymierzeńca w polityce, jak to się stało w przypadku Wasyla, któremu Kozińscy odebrali najpierw dziewczynę a potem siostrę, budząc w nim wolę odwetu za wyimaginowaną krzywdę. Czas II wojny światowej stworzył idealne warunki do krwawego rewanżu, z których ten bezwzględny Ukrainiec nie omieszkał skorzystać.
Iskra Kozińska opisuje dramatyczne wydarzenia z rzezi wołyńskiej, gdy mieszkańcy polskich wsi padli ofiarą rezunów – band ukraińskich, działających pod sztandarem UPA, a w często kierujących się utajonymi pretensjami i, co tu kryć, zwykłą chciwością. W tle polskich ofiar – kobiet, mężczyzn i dzieci, z odrąbanymi głowami i kończynami, przemykają ukraińskie gospodynie, rabujące ze spalonych polskich domostw prosięta i drób. Zamęczony polski ksiądz, któremu Ukraińcy wyrywają serce, został zestawiony z ukraińskim popem – błogosławiącym rezunów i ich narzędzia zbrodni. Obrazy przejmujące i mówiące same za siebie.
Barbara Iskra Kozińska kontrastuje sielankę z makabrą, ukazując, jak kruche są ludzkie marzenia i jak łatwo można stracić to, co jest nam najbliższe. Bolesna to konstatacja, ale w świetle wydarzeń wołyńskich wydaje się niezwykle prawdziwa. Opuszczony spalony dom Kozińskich, z którego Wincenty zabiera powieść Henryka Sienkiewicza, staje się symbolem odejścia dawnego świata, z którego popiołów musi powstać nowe. Czy powstanie?
Polecam powieść Czerwone niebo nad Wołyniem szczególnie tym, którzy chcieliby choć na chwilę przenieść się w urokliwy świat kresowej wsi. Ta utracona na zawsze rzeczywistość przetrwała we wspomnieniach części Polaków. Wygładzona przez lata wspomnień, uzyskała status polskiej sielanki, o której pamiętamy coraz rzadziej.
Majka, atrakcyjna kobieta w średnim wieku, przyjeżdża na wakacje do swojej rodzinnej wsi Kosarzyn. Pewnego dnia spotyka nad jeziorem szkolnego kolegę...
Trzecia część Sagi Rodzinnej Barbary Iskry Kozińskiej. Kontynuacja dwóch poprzednich wspaniałych powieści "Czerwone niebo nad Wołyniem" i "Maria". Tym...